‘In actie met Burgers’, spoorboekje voor raad en college’

‘In actie met Burgers’, spoorboekje voor raad en college’

‘Verplichte literatuur’: ‘In actie met Burgers’, spoorboekje voor raad en college’

Het periodiek van de VNG ( Vereniging van Nederlandse Gemeente) ‘In actie met burgers’ van oktober 2014  is geheel gewijd aan de wijze waarop raad en collegeleden van gemeenten in samenwerking met burgerinitiatieven (BI’s) beleid kunnen ontwikkelen, ter versterking van de netwerken en initiatieven van de burger.

In het eerste artikel wordt direct de toon gezet voor de wijze waarop die nieuwe samenwerking eruit moet zien: “ In de afgelopen jaren gingen we ervan uit dat wij – de mensen van de overheid- wisten wat goed was voor de samenleving. Dat is inmiddels verleden tijd. Nu zijn we in een ontwikkeling terecht gekomen dart initiatieven van de samenleving vaak betekenisvoller zijn dan de plannen gemaakt in gemeentehuizen”.
Wat volgt is een zeer leesbare en informatieve reeks artikelen, met voorbeelden van toonaangevende BI’ ; interviews met raad en collegeleden; adviezen voor raadsleden en ‘behapbare’ literatuur. Het levert een goed tijdsbeeld op van de veranderende verhoudingen binnen het sociaal domein.

Op pagina 45 komen we een mooi interview met Simone Kennedy tegen, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Amersfoort, die reflecteert over de  nieuwe rol  van raad en college: “…Bovendien dacht ik nog top-down: we schakelen een participatiegroep in om onze besluitvorming te verbeteren. Nu denk ik meer proactief en bottom-up. Het gaat erom dat bewoners zo snel mogelijk betrokken worden bij besluitvorming die hen raakt’.

‘In actie met burgers’ is gratis te downloaden: http://www.vng.nl/files/vng/pagina_attachments/2014/20140923-met-burgers-def.pdf

Delen
26 oktober 2014No comments

Geef een reactie