Als je het leest ben je er geweest: impressie van de broedplaats van 11 maart 2021

Als je het leest ben je er geweest: impressie van de broedplaats van 11 maart 2021

Een persoonlijke impressie van de meest recente online Broedplaats door Guus van Scharrenburg*.

De boswachters waren bezorgd. De overdosis corona-boswandelingen vooral in weekenden kon leiden tot ernstige verstoring van broedplaatsen. Maar de stormachtige donderdag de elfde maart, code oranje, windstoten tot 120 km per uur, heeft op zeker meer plekken schade aangericht aan broedplaatsen. Op mijn zondagse wandeling bij kasteel Groeneveld bij Baarn zag ik dat de reigerkolonie druk in de weer was om de stormschade aan de broedplaatsen te herstellen. De nesten werden weer met verve en vele nieuwe takken gerestaureerd. Goed te zien, omdat het blad nog ontbreekt in het begin van de meteorologische lente.

Maar de Broedplaats van 033 gaat op de elfde, onstuimige dag in maart gewoon door. Geen probleem, weer lekker warm, windstil online. Inloggen via Zoom op de aanbevolen tijd, te weten 18.45 uur om eventuele IT-mankementen te kunnen verhelpen. Maar geen probleem: Zoom werkt zoals meestal uitstekend. Ik las dat de CEO van Zoom er zo rijk van is geworden, dat hij het zich kon permitteren om meer dan 5 miljard te schenken aan goede doelen. Dat initiatief heeft in ieder geval geen geldgebrek.

De Broedplaats gaat officieel om 19.00 van start, wat 15 minuten navelstaren zou kunnen betekenen en 15 minuten kunnen lang duren. Echter Peter (waar Rook is, is vuur = duurzame actie) verwelkomde in zijn voorprogramma allen die zich meldden persoonlijk. Met name de nieuwkomers kregen een hartelijk welkom. Op het moment van starten waren er maar liefst 22 van de 26 die zich opgegeven hadden voor deze Broedplaats online. Een prachtige score, het was dan ook een goed gemengd gezelschap van vaste ervaren initiatiefnemers, nieuwe pitchers en geïnteresseerden die de Broedplaats eens zelf wilde beleven en kijken of er nieuwe ideeën konden worden opgedaan.

Maarten opent om exact 19.00 uur de vergadering. Voordat we gaan pitchen wordt er een voorstelronde gedaan. Nuttig, omdat zo de diversiteit van de deelnemers en hun interesses duidelijk wordt. Het is wel lastig om inderdaad zonder uitzondering iedereen even het woord te geven, want het verspringen van de blokjes van de deelnemers in Zoom maakt dat je maar zo overgeslagen wordt. Maar dat werd tijdig gecorrigeerd. Johan stelde zich niet of zeer kort voor, maar wees eenieder meteen op het feit dat je overal in Amersfoort nog veel zwerfafval kan aantreffen, dat erom vraagt opgeruimd te worden.  In feite een korte pitch.

Er waren deze avond maar liefst zes pitches.

  • Joeri mocht starten. Hij woont in Schothorst en is nauw betrokken bij buurtgids.nl. Bedoeld om je mee te nemen op een “wijktour” om te laten zien, wat er interessant is in je wijk. Zeker Interessant voor nieuwe bewoners. Zo een tour moet wel met verhalen van bewoners en gegevens gevuld worden. Wil graag bijdragen van inwoners van Amersfoortse wijken. Een duidelijke hulpvraag, maar dat is niet altijd het geval. Misschien ligt het ook aan mij, want er wordt in die zes pitches een hoop informatie verstrekt met niet zelden een wat verborgen hulpvraag. Soms is het ook gewoon een mededeling. Ook prima, aandacht vragen voor je initiatief.
  • Peter vroeg aandacht voor de site Amersfoortsamen.nl en gaf tevens aan, dat er na het einde van deze Broedplaats meteen door de liefhebber verder gebroed kon worden. Leuke site, waard om te bezoeken.
  • Verder was er een pitch van Jessica over de “Blauwe Paraplu”, een sociale coöperatie die ondersteuning biedt aan ondernemende leden die willen starten met bijvoorbeeld behoud van uitkering. De Blauwe Paraplu is gevestigd in wijk Kruiskamp. Graag meedenken; is “vrienden van” ook een optie?
  • Edgar had het over vitaal ondernemerschap. Hij wil wat doen voor zelfstandigen in de problemen, wat veel stress oplevert en niet altijd leidt tot de juiste beslissingen. Die ergens bij willen horen, niet alleen hun hand willen ophouden, maar liever bijdragen. Zou de gemeente eventueel taken/ opdrachten kunnen leveren?
  • Ilse van CreaTempel biedt creatieve activiteiten voor kinderen met een stoornis, die daardoor gelukkiger bij je terugkomen. Klinkt mooi, kunnen de kinderen even hun hoofd leeg maken. Zou deze activiteit gesubsidieerd kunnen worden?
  • Als laatste Alina, kunstenares, curator van galeries, werkt ook internationaal. Op zoek naar ruimte.

De poging hierboven om de inhoud inclusief hulpvraag van de pitches kort op papier te zetten aan de hand van notities gemaakt tijdens het pitchen, illustreert een beetje wat je als deelnemer met luisterend oor oppikt.  Kan maar zo zijn dat er niet alles van klopt of dat je iets (belangrijks) gemist hebt. Maar je verzamelt altijd wel genoeg info om een keuze voor de break-out te kunnen maken. Want je moet in ongeveer een minuut beslissen in welke break-out room je plaats wilt nemen om een van de gepresenteerde zaken nader te bespreken.

Ik koos voor het “luchtige” onderwerp (gaat niet over banen of geld): de Buurtgids voor Amersfoortse wijken (ook als app). Het bleek dat het een goed gevulde break-out room was. NB: Als je de zoom knop om de juiste break-out room binnen te gaan niet meteen kan vinden wordt de helpende hand geboden en kom je snel in de juiste terecht.
Joeri kreeg van alle kanten informatie en suggesties. Voorgesteld werd een pilot te starten in een wijk. Leg contact met de buurtnetwerkers of straatambassadeurs (ik wist niet dat die bestonden), die kennen de wijken heel goed. Een aantal wijken hebben websites waar je info op kunt zetten of kunt vinden.
In ieder geval een mooi initiatief om (nieuwe) bewoners andere bewoners te laten zien wat er interessant is in je wijk. Een route of een deel ervan daadwerkelijk lopen m.b.v. een app en Google Maps of alleen virtueel als je slecht ter been bent.

Ik wist het niet, maar er bestaat ook al een janboerenfluitjesroute.nl site waar je routes kunt vinden om Amersfoort te leren kennen. Weer wat opgestoken, ga de site eens bekijken.

Tot slot wordt iedereen weer uit de rooms gegooid en wordt er samen nog geluisterd naar de opbrengst voor de pitchers. Het is maar zelden dat het niets heeft opgeleverd. Meestal zijn er nieuwe ingangen aangereikt, dankzij de netwerken van de deelnemers. Er is natuurlijk geen garantie of die succesvol uitpakken. Als je van de Gemeente wilt weten of “klussen“ leveren een optie is, of hoe dat zou kunnen, moet je in gesprek om te kijken wat bespreekbaar is. Je moet maar denken nooit geschoten, nooit geen doelpunt.

De volgende Broedplaats staat gepland op 27 mei. Zo mogelijk weer een bijeenkomst op locatie, maar waarschijnlijk (hopelijk) de laatste online.

* Benieuwd naar de vorige? Lees hem hier.

Delen
22 maart 2021No commentsbroedplaats
Comments

Comments are closed here.