Bewonersinitiatief Park Elisabeth Groen en het Parkhuis weer een stap verder

Bewonersinitiatief Park Elisabeth Groen en het Parkhuis weer een stap verder

Unieke samenwerking zorgt voor ontmoetingen in het Park Elisabeth Groen en het Parkhuis

In juni is op gepaste afstand een krabbel gezet onder de samenwerkingsovereenkomst van Stichting Elisabeth Groen, Bijzondere Gasten, en Kindercentrum Bzzzonder. Hiermee zijn zij de huisgenoten van deze markante plek in Elisabeth Groen, park voor en door bewoners, op het terrein van het oude Elisabethziekenhuis. Zij gaan samen een bruisende ontmoetingsplek maken speciaal voor de wijk. Kinderopvang, horeca en meer, te midden van heel veel groen. De verwachting is dat de eerste wijkbewoners welkom zullen zijn in het najaar van 2020.

De samenwerking tussen Stichting Elisabeth Groen als initiatiefnemer en beheerder van het park, Bijzondere Gasten als exploitant van het Parkhuis en Parkhuis Amersfoort BV als de eigenaar van het Parkhuis, is uniek te noemen. In 2013 is een groene inrichting van het voormalig ziekenhuisterrein in het coalitieakkoord vastgelegd. Het plan voor het park voor en door bewoners is vervolgens gemaakt met ruim 200 ideeën uit de stad. Op initiatief van Siesta is het oude ketelhuis als monument behouden gebleven, de bestemming ervan heeft een sterke relatie tot de groene omgeving van het park. Hierdoor ontstond al snel een samenwerking tussen bovengenoemde partijen. Met elkaar zorgen de samenwerkende partijen straks voor een bruisende plek om te ontdekken, ontspannen en te ontmoeten. Dat doen de partijen door gezamenlijke evenementen en andere activiteiten te organiseren, ruimtes aan elkaar ter beschikking te stellen en de communicatie-uitingen op elkaar af te stemmen. Het Park en het Parkhuis, op het terrein van het oude Elisabeth, zijn straks het bezoeken waard. Het park is nu al deels toegankelijk. Straks zijn ook de rest van het park en het Parkhuis voor iedereen toegankelijk.

Bij het Parkhuis komen een terras, horeca met leerwerkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en kinderopvang. Maar is ook ruimte voor andere initiatieven. Initiatiefnemer Marc van Leent: ‘Het idee is dat we met elkaar een plek vormen waar iedereen welkom is, waar het bruist en waar we als huisgenoten elkaar kunnen versterken. Zo zal Stichting Elisabeth Groen een groot gedeelte van het groenonderhoud voor haar rekening nemen. De kinderen van Bzzzonder helpen hierbij. Bijzondere Gasten, die de horeca gaat runnen, kan vervolgens weer koken met kruiden en andere etenswaren uit het park. Maar het wordt ook een baken van rust waar je kunt genieten van een verse muntthee alvorens je je aansluit bij je yogaklas of je therapie.’ Dit soort initiatieven zijn ook te vinden in Nieuwland en Vathorst.

Het terrein rondom het nieuwe Parkhuis is het Beekdal, dat loopt van de stadspoort tot aan de snelweg, met als ader de Heiligenbergerbeek. Cultuurhistorisch een belangrijke plek in het ontstaan van Amersfoort. Op dit moment zijn er in het park veel recreatie- en educatiemogelijkheden, op een plek waar juist ook natuurontwikkeling een belangrijke rol speelt.

In het Parkhuis is nog plek voor andere huisgenoten. Heb je interesse voor het huren van een ruimte voor een langere tijd, voor één of meerdere dagdelen per week, of juist voor een korte tijd? Neem dan een kijkje op www.bijzonderegasten.nl. Mocht je aan willen sluiten als vrijwilliger in het park? Kijk dan op www.elisabethgroen.nl.

Persbericht van Stichting Elisabeth Groen

Delen
6 juli 2020No comments, ,
Comments

Comments are closed here.