Burgerborrel, Broedplaats, Bewoners033, wat houdt dat in?

Burgerborrel, Broedplaats, Bewoners033, wat houdt dat in?

Dit is een licht gewijzigde versie van het artikel dat verscheen in De Stad Amersfoort van 7 september 2022:

Bewoners033 is een organisatie van vrijwilligers die initiatiefrijke inwoners uit Amersfoort, Hooglanderveen en Hoogland ondersteuning biedt. Bewoners033 is trots op de creatieve bewoners die zich graag inzetten voor hun buurt, wijk of stad. Er komen veel mooie initiatieven en ideeën van inwoners voorbij. Heb je zelf ook een leuk idee? Zet je idee om in een plan!

Hoe ondersteunt Bewoners033 deze ideeën?

Bewoners033 heeft daar een aantal manieren voor ontwikkeld. Zo is er de Broedplaats. Een gezellige en leerzame avond waar inwoners, ambtenaren en raadsleden elkaar ontmoeten met elkaar nadenken over hoe de ingebrachte ideeën van bewoners succesvol gerealiseerd kunnen worden. Het is de broedplaats voor nieuwe plannen in Amersfoort. Wil je persoonlijk advies over je initiatief of heb je vragen over je plan? Dan kun je terecht bij het adviesnetwerk van Bewoners033 genaamd Advies033. Het blijkt namelijk best weleens lastig te zijn om je idee daadwerkelijk te realiseren. Bewoners033 heeft hiermee veel ervaring. Ervaren inwoners en professionals worden dan op basis van kennis en ervaring gekoppeld. Dat scheelt tijd en zo kunnen stads- en wijkgenoten van elkaar leren.

Initiatief wordt realiteit door Broedplaats

Eén van de initiatienemers die dankzij De Broedplaats haar initiatief Beytna heeft gerealiseerd is Gul Dolap-Yavuz. Voor Gul was het opzetten van een initiatief niet nieuw maar ze liep toch tegen wat obstakels aan. Juist omdat het een nieuw en uniek idee was bemoeilijkte dat het vinden van fondsen en subsidies. Via De Broedplaats is Gul in contact gekomen met fondsenwervers die haar verder hebben geholpen. Eén van deze fondsenwervers is blijvend actief gebleven bij Beytna als lid in de Raad van Toezicht.

Stichting Beytna

Stichting Beytna is tegenwoordig een goedlopend inloophuis. Het is een ontmoetingscentrum en leerbedrijf in Randenbroek-Schuilenburg waarbij zorg en aandacht voor interculturele ouderen centraal staan. Deze daginvulling doorbreekt geregeld de eenzaamheid van veel ouderen en bovendien ontlast het veelal de mantelzorgers. De ouderen vinden er lotgenoten en gezelligheid. De activiteiten worden mede georganiseerd door studenten van sociale opleidingen.

De Burgerborrel, actieve bewoners staan in het zonnetje

Twee keer per jaar wordt er een Burgerborrel georganiseerd. Met een hapje en drankje ontmoeten de bewoners elkaar. Samen vieren we welke maatschappelijke, culturele en duurzame activiteiten al zijn neergezet in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen. Juist tijdens Corona hebben we goed kunnen ervaren hoe belangrijk het is om je familie en buren te zien en te spreken. Het is niet alleen leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, het is ook fijn om oude bekenden even te zien en te spreken. En dat alles onder het genot van een hapje en een drankje. Tijdens deze avond is er genoeg ruimte om verhalen, ideeën en vragen te delen. Tijdens de borrel worden mensen, zoals Gul en andere actieve inwoners in het zonnetje gezet. Op deze bewoners moeten we immers trots zijn. Zo maken we samen de wijken en onze stad steeds een stukje mooier!

Is de Burgerborrel ook iets voor mij?

Ben jij zelf actief of bij een buurt- of wijkvereniging, een belangenorganisatie of een (stadsbrede) maatschappelijke activiteit? Of ondersteun jij als ambtenaar of raadslid deze inwoners of wil je je laten inspireren door deze actieve buren? Voel je welkom om 13 oktober langs te komen bij de eerstvolgende Burgerborrel.

Is er meer informatie?

Wil je meer weten over de agenda van Bewoners033, heb je zelf een leuk idee of ben je op zoek naar een overzicht van activiteiten in Amersfoort en omgeving die van interesse zijn van bewonersinitiatieven? Struin eens rond deze website. Nieuwe raadsleden nodigen wij uit om te kijken op www.Besteraad033.nl. Hier staan tal van initiatieven uit de stad overzichtelijk uiteengezet.

Tekst: Maarten Rector/Bianca Snel
Foto : Steven van Kooijk.

Delen
7 september 2022No comments
Comments

Comments are closed here.