Buurtwetertegel voor Jan Hinfelaar en Jan Smeekens

Buurtwetertegel voor Jan Hinfelaar en Jan Smeekens

Op dinsdag 12 januari is de Buurtwetertegel uitgereikt aan Jan Hinfelaar, initiatiefnemer van de seniorentafel in de binnenstad. Samen met Jan Smeekens brengt hij elke derde dinsdag van de maand een groep binnenstadbewoners bij elkaar voor een gezellig samenzijn met een kopje koffie en gebak. Aan de seniorentafel kunnen senioren uit de binnenstad elkaar ontmoeten en nader met elkaar kennismaken. Deze koffieochtenden vinden plaats in het Stadscafé op het Lieve Vrouwekerkhof. 

Sinds 2008

De eerste seniorentafelvond plaats in 2008, in café Halewijn, daarna 9 jaar in Grand Café Hemels. Daar werd het echter voor een aantal senioren lastig om de vaste plek op de eerste verdieping te bereiken zonder lift. Sindsdien heeft de groep een vaste plek achterin het Stadscafé Amersfoort, en bij mooi weer op het terras op het Lieve Vrouwekerkhof. In totaal hebben zo’n 50 senioren al eens deelgenomen aan de seniorentafel. De grootte van de groep op dinsdagochtend varieert van 15 tot 20 personen.

Spontane activiteiten

De seniorentafel is een spinoff van het Binnenstad Bewoners Netwerk. Samen zijn, elkaar leren kennen is het hoofddoel van deze seniorentafel. Initiatieven van de bezoekers voor het organiseren van (spontane) activiteiten worden wel op prijs gesteld. Zo vertelde een bezoeker tijdens de seniorentafel afgelopen dinsdag over een interessante expositie in Archief Eemland (3e verdieping Eemhuis) en ontstond het idee om samen de expositie te bezoeken. Een andere bezoeker deed de oproep aan eenieder om een ‘rariteit’ uit te lenen aan een andere frequente bezoekster, voor een tententoonstelling in het Wijkmusem Soesterkwartier.

Oude dag

Kunstenaar Jan Hinfelaar is inmiddels de 80 gepasseerd, Voor anderen is hij een mooi voorbeeld van hoe je op je oude dag nog actief kunt zijn. Jan Smeekens verzorgt een paar dagen voordat het weer de derde dinsdag van de maand is een uitnodigend mailtje aan de senioren in de binnestad om ze erop te wijzen dat ze weer welkom zijn. Gezien de belangstelling en het enthousiasme van de deelnemers voldoen de Jannen daarmee aan een behoefte.

De Buurtwetertegel

De Buurtwetertegel is voortgekomen uit het initiatief Buurtweter van de G1000 in 2014. De initiatiefgroep ontdekte dat er al zoveel mensen zijn in Amersfoort, die zich inzetten voor hun buren en buurt, dat ze besloten hebben om een blijk van waardering te ontwikkelen, die regelmatig wordt uitgereikt aan de echte Buurtweters van Amersfoort. De Buurtwetertegels zijn vrijwillig ontworpen en uitgevoerd door Anja Claassen, een keramiste uit Schothorst.

Iemand nomineren?

Heb jij iemand in de buurt die weet wat er speelt en vraag en aanbod bij elkaar brengt? Bij wie je terecht kunt met praktische vragen als “Bij wie zou ik een ladder kunnen lenen?”, “Is er iemand die mijn hond een paar keer per week uit zou willen laten?”, of “Zou een buurtgenoot voor mij wat boodschappen kunnen meenemen?”. Je kunt deze meer dan goeie buur nomineren voor een Buurtwetertegel, door een mail met motivatie te sturen aan buurtwetertegel@bewoners033.nl.

Geplaatst op 22 januari 2019

Delen
22 januari 2019No comments,
Comments

Comments are closed here.