Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Crowdfunding033? Of Voorjebuurt.nl?

Crowdfunding033? Of Voorjebuurt.nl?

28 januari 2021

Het was een treurige winterdag vandaag. De hele dag regen, meer dan 10 liter water per m2. Goed voor het grondwaterpeil, maar slecht voor het humeur. Ook niet erg duurzaam. Mijn zonnepanelen die tot 5 kW per uur kunnen leveren zagen deze dag slechts kans om 1,2 kWh aan fotonen te verzamelen. Toch mooi 26 cent verdiend, alle beetjes helpen.

Het enige wat duurzaam lijkt is de “lockdown” in Nederland. Die gaat nog wel even duren vrees ik, gezien het tempo van de vaccinaties (wel sneller dan Bulgarije!!) en de oprukkende Britse coronavariant.

Kortom: het leven zal nog wel even saai blijven. Ook de activiteiten van Bewoners 033 lijden hieronder. Afgezien van de Broedplaatsen, die in de noodgedwongen online versie het normale aantal deelnemers trekt en echt goed voldoet, zijn de andere Bewoners033 activiteiten als het maandelijkse inloopspreekuur en de halfjaarlijkse burgerborrel het kind van de coronarekening.

Maar niet getreurd, de kwaliteit van de corona vaccins zijn goed te noemen; de al goed­gekeurde “RNA-vaccins” zijn heel veilig en bieden verrassend hoge bescherming tegen besmetting. En er komen nog meer vaccins aan. Er gloort licht aan het einde van de tunnel.

En er is meer goed nieuws. De Primerawinkel geplunderd en kort en klein geslagen door losgeslagen tegen de avondklok “protesterende” landgenoten is bezocht door de koning.

Crowdfunding

Nog beter nieuws is het, dat via Crowdfunding al meer dan € 100.000 bijeengebracht is om de schade aan de Primerawinkel te herstellen. Crowdfunding blijkt een goed middel om in korte tijd geld in te zamelen, tenminste als het een doel betreft dat de meeste mensen aanspreekt en het doel geniet bekendheid bij een grote groep mensen. In het geval van de Primerawinkel werd duidelijk aan deze voorwaarden voldaan.

Afgelopen zaterdag stond er ook een artikel in het AD: “Crowdfunding om F100 van de ondergang te redden”. Liefhebbers kunnen meebetalen aan de restauratie van dit eerste supersonische vliegtuig dat bij de Amerikanen in 1956 op de vliegbasis Soesterberg in dienst kwam. Het Nationaal Militair Museum wil kijken of via Crowdfunding de voor restauratie benodigde € 50.000 ingezameld kan worden. Bekendheid is belangrijk bij Crowdfunding dus een bijna paginagroot artikel in de AD regio Amersfoort bijlage moet helpen. Ik ben benieuwd.

Kan Crowdfunding ook succesvol ingezet worden voor (kleinere) lokale burgerinitiatieven, die geld, hulp en materialen willen inzamelen? Het antwoord is ja. Naast de optie in Amersfoort voor de aanvraag van een buurtbudget (ja, dat is ook een heel goede mogelijkheid en loopt via wijkstichtingen en -verenigingen) is Crowdfunding ook een optie om aan de voor je idee of initiatief benodigde middelen te komen. Ook voor het inzamelen van bedragen van honderden of duizenden euro’s.

Voorjebuurt.nl

Ik heb niet zo lang geleden een Crowdfunding workshop gevolgd, die gegeven werd door het Crowdfundingplatform Voorjebuurt.nl. De workshop leerde mij dat Crowdfunding mogelijkheden biedt als:

  • het idee al enige bekendheid geniet (je eigen netwerk) en er daardoor (heel belangrijk) al een aantal “supporters” zijn; en
  • er tijd en energie in een Crowdfundingcampagne gestoken kan worden. Het gaat niet vanzelf (publiciteit via lokale huis aan huisbladen, sociale media en/of flyeren enz. is hard nodig).

Het helpt ook enorm als een aantal van de supporters (ook potentiele donateurs, die kunnen bijdragen aan mond op mondreclame) meteen bij de start daadwerkelijk een bedrag doneren. Dit helpt om geïnteresseerden het laatste zetje te geven; een bedrag van € 0 of een nog erg laag bedrag werkt demotiverend en heeft weinig aantrekkingskracht op potentiële nieuwe donateurs. Goed is het ook om een beloning voor de donateurs te bedenken, dat moedigt aan.

Een voorbeeld van een geslaagde Crowdfunding: In 2020 haalde het Amersfoortse kattencafé Kat en Koffie via de site in één maand tijd € 10.145 op; dit werd gedoneerd door 196 supporters. Deze kregen als dank koffie met gebak of een tasje met logo of een set kattenkaarten afhankelijk van de hoogte van het bedrag.

Op de professioneel uitziende website Voorjebuurt.nl kun je veel bruikbare informatie vinden en de mensen van Voorjebuurt helpen je bij het opzetten van een campagne voor je initiatief of (pril) idee. Door hun ervaring kunnen zij je helpen haalbare doelen en een termijn vast te stellen om het met een budget onderbouwde, benodigd bedrag in te zamelen. Als je binnen de gestelde termijn je het doelbedrag hebt opgehaald, is de Crowdfunding succesvol en krijg je het bedrag minus 5% kosten overgemaakt (no cure no pay; alleen bij een succesvolle campagne betaal je).

Je kunt ook vrijwilligers voor je project werven via de Voorjebuurt.nl site. Er staan overigens op dit moment maar weinig Amersfoortse campagnes op.

Of een eigen Crowdfunding site voor Amersfoort?

De gemeente Apeldoorn heeft een eigen Crowdfunding site, Voorapeldoorn.nl. Die Apeldoorn site lijkt als twee druppels water op de voorjebuurt.nl site (waarschijnlijk geen toeval) en sinds 2018 hebben er 35 campagnes of activiteiten op gestaan. Momenteel is er slechts één actief.

Dit wijst erop dat een Crowdfunding033 site voor Amersfoortse campagnes geen goed plan is. Veel werk voor relatief weinig campagnes en dus (te) weinig toegevoegde waarde.

Dus daarom tot slot het advies:

Kijk eens rond op de Voorjebuurt.nl Crowdfunding site als je een initiatief of idee hebt dat door het verwerven van gelden of middelen meer kans maakt op succes op kortere termijn. Stel vast aan de hand van de informatie op de site of Crowdfunding een bruikbare optie is en je er zelf of samen met supporters er energie in wil en kan steken.

Wie weet werkt het voor je.

Guus van Scharrenburg

Delen
1 februari 2021 / door / in

Reageer op dit bericht

Facebook reacties