De Broedplaats van 9 juni – samen op zoek naar oplossingen en mogelijkheden

De Broedplaats van 9 juni – samen op zoek naar oplossingen en mogelijkheden

Op 9 juni waren we te gast bij Wijkcentrum Het Klokhuis. Het Klokhuis is een zelfstandig buurthuis dat dient als huiskamer voor de wijken Randenbroek en Schuilenburg. De deur staat er altijd open voor iedereen die op zoek is naar een praatje of een kopje koffie wil drinken. Deze Broedplaats zaten we met elkaar in de gezellige middenruimte. De Broedplaats in Het Klokhuis zullen we onthouden als een op elkaar betrokken broedplaats met goed gesprek en lekker biologisch eten.

De Broedplaats begon zoals vanouds eerst met een maaltijd. Deze keer konden we genieten van de biologische catering van Helma van Schendel en haar man Marco. Helma legde uit dat zij biologische en veganistische gerechten maken en cateren met duurzame producten uit de streek. Daarna nodigde Helma iedereen uit om eens langs te komen op de inspiratielocatie van Helma en haar man: Het Green Huis in Hoogland. De locatie staat open voor iedereen die daar wil verblijven en overnachten, voor degene die daar wil werken, vergaderen, workshops of coaching geven. Daarnaast kunnen de mensen uiteraard langskomen voor het eten.

Doordat we met ongeveer 12 personen om tafel zaten liep het eten met elkaar op heel natuurlijke wijze uit op een voorstelronde. Tijdens het voorstellen bleek al snel dat we met z’n allen verder zouden gaan praten over een vraag van Helma zelf. Helma en haar man hebben een aantal jaren geleden het in Amersfoort bekende initiatief Sofie Aan Tafel overgenomen van de oorspronkelijk initiatiefnemers.

De casus van deze broedplaats: Sofie Aan Tafel opnieuw op de kaart zetten

In het vierde weekend van maart (tenzij het Pasen is), is het tijd voor Sofie aan Tafel, een laagdrempelige activiteit waarbij mensen een maaltijd met elkaar nuttigen. Sofie Aan Tafel was voordat zij het initiatief overnamen eerst vooral een gezamenlijk diner. Het gaat Marco en Helma echter niet om de culinaire hoogstandjes, maar om de verbindende activiteit van het samen eten. De activiteit geeft ruimte om mensen te moeten die je normaal gesproken minder snel zou tegenkomen. De afgelopen jaren heeft Sofie aan tafel al duizenden mensen aan tafel gekregen.

Bij dit concept zijn de gastheren en gastvrouwen de organisatoren, de stichting faciliteert en doet de marketing voor het evenement. Mensen kunnen bijvoorbeeld bij de stichting terecht voor kaarten en posters waarmee ze mensen kunnen uitnodigingen. Deze opzet maakt het mogelijk dat er heel verschillende vormen tot stand komen, zoals scholen waarbij kinderen een maaltijd voorbereiden voor ouders en opa’s en oma’s, een gedeelde maaltijd bij buren in een straat, om maar twee voorbeelden te noemen.

De droom van Helma en haar man is Sofie aan Tafel in heel het land een begrip te maken. Daarnaast zou het een activiteit moeten zijn waar iedereen vanuit alle lagen van de bevolking aan deel kan nemen. Helma geeft aan dat het daarom ook fijn zou zijn als er een potje is voor mensen die zelf geen budget hebben. Het genoemde buurtbudget van Indebuurt033 is hier in mindere mate geschikt voor, omdat dat geld niet uitgegeven mag worden aan eten en drinken. Het biedt wel ruimte om te ondersteunen in middelen zoals promotiemateriaal en bedankjes, zoals een goodiebag. Er wordt opgemerkt dat er mogelijk ook supermarkten die eten en drinken willen sponsoren. Jan Huurdeman (voorzitter van Bewoners033) tipt Helma om ook contact op te nemen met Stichting Samen maken we Nieuwland. Mogelijk kan gezamenlijk deze activiteit in Nieuwland georganiseerd worden. Andere mogelijkheden voor financiering liggen zoals werd genoemd bij Oranjefonds. Het Kansfonds en Douwe Egberts.

Helma werd geadviseerd om ook goed het doel van het project te omschrijven. In het land zijn er tegenwoordig enkele soortgelijke activiteiten zoals Burendag of de Week van de Buurttafel van Nextdoor. Het zou volgen de aanwezigen in ieder geval op straatniveau moeten starten. Helma geeft aan dat zij ook het idee had om MBO-studenten te vragen zij willen onderzoeken of bedrijven in het evenement willen investeren. Uit de groep komt de opmerking dat studenten business- and retailmanagement ook eens in de zoveel tijd zoeken naar vraagstukken uit de stad om hun tanden in te zetten. Helma zou mogelijk door deze studenten een marketing onderzoek kunnen laten doen. De ondernemerskringen en Rotaries worden ook als vervolg stap aangeraden om bij langs te gaan. Deze partijen zijn vaak op zoek naar maatschappelijke projecten in de stad. Helma geeft aan blij te zijn met alle tips die zij heeft gekregen.

De afronding van deze Broedplaats

Aan het eind van de broedplaats wordt aangegeven dat er een nieuw initiatief in Amersfoort is van enkele Amersfoorters, genaamd Awesome Amersfoort. Dit is naar het concept van Awesome Foundation, waarbij mensen die mooie en goede ideeën voorstellen, €1000  kunnen winnen voor hun initiatief. Dit geld wordt iedere keer weer ingebracht door 20 aangesloten ondernemers die tevens ook jureren. (Lees dit bericht over de toekenning van de eerste €1000 in Amersfoort.) Helma sloot tenslotte af met te vertellen dat sinds kort in natuurvoedingswinkels met Florijnen betaald kan worden. De Florijn is een lokale complementaire en inwisselbare munt die in heel Nederland uitgegeven kan worden. De komende tijd zal de projectgroep waar Helma aan deelneemt iedere 14 dagen online informatiebijeenkomsten organiseren.

Maarten vertelt afsluitend dat de eerstvolgende Broedplaats 8 september zal zijn. Maar voordat het zo ver is, zullen er op 25 juli en 22 augustus nog inloopspreekuren in Het Eemhuis georganiseerd worden.

We wensen iedereen een goede zomer toe.

Maarten Rector

Delen
7 juli 2022No comments,
Comments

Comments are closed here.