Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

De Burgerborrel van 7 april – stormachtig en sfeervol

De Burgerborrel van 7 april – stormachtig en sfeervol

De Burgerborrel is deze keer gehouden in Parkhuis Amersfoort, op het terrein van het Oude Elizabeth ziekenhuis. Tegenwoordig is het oude ketelhuis een mooi en modern pand geworden inclusief de oude karakteristieke schoorsteen. In Het Parkhuis zitten niet alleen een kinderdagverblijf, maar ook een horecagelegenheid waar mensen kunnen uitrusten, eten en drinken en vergaderen. De plek word afgemaakt door een schitterend uitzicht op het nieuwe door buurtbewoners ingerichte en onderhouden park Elisabeth Groen. Waar kun je beter je Burgerborrel organiseren dan een plek dat geheel te danken is aan de inzet van bewonersinitiatief.

Het idyllische van de plek werd 7 april gecombineerd met een voorjaarstorm met windvlagen van windkracht 7. Alsof er mee rekening was gehouden konden wethouder Tigelaar en de ongeveer 20 gasten, onder een opgeklaarde hemel binnenlopen. Daar werden zij verwelkomd in de kelder, tegenwoordig een sfeervolle ruimte voor meetings.

Zoals past bij de Burgerborrel opende voorzitter Jan Huurdeman de avond door wat meer te vertellen over Bewoners033. Jan vertelde daarbij over De Broedplaats, Advies033, het Inloopspreekuur, de Buurtwetertegel en het initiatief dat twee dagen later aan de nieuwe raadsleden zou worden gepresenteerd: besteraad033.nl.

Daarna was het de beurt aan Marc van Leent van Bijzondere Plekken en Lia Bouma van Elizabeth Groen om op de zeepkist te stappen: beide initiatieven hebben aan de wieg van Het Parkhuis en het park gestaan. Het was bijzonder te horen dat ook de plek waar we aanwezig waren een paar jaar daarvoor vervallen was en zelfs onder water stond. Marc en Lia vertelden kort over het door hen gelopen proces en de onlangs gepresenteerde evaluatie van Floor Ziegler en Teun Gautier. Die evaluatie heeft mede heeft geleid tot 17 sleutels voor succes bij bewonersiniatieven en de website stadmakers033inactie.nl. Een ander product is de posterbordententoonstelling van Elisabeth Groen en Parkhuis (van steen tot groen), die we die avond ook konden bewonderen.

Na Marc en Lia stapte een zeer bevlogen gast op de zeepkist om te vertellen hoe zij iedere week er op uit trekt om zwerfafval op te ruimen, bijvoorbeeld bij de Stadsring. Uit haar verhaal bleek goed hoeveel rommel we met z’n allen van ons afgooien en hoe belangrijk het is om hiervoor aandacht te hebben. Er liggen veel mondkapjes, blikjes van een populair merk bij jongeren en sigaretten verspreid door de stad op de grond. Deze gast vertelde dat het heel belangrijk is dat we met jongeren werken aan bewustwording, want dit kan zo niet.

Daarna was het tijd voor de borrel zelf, waarbij de borrel uiteenviel in verschillende groepjes die geanimeerd met elkaar aan het praten waren over alles wat zij hadden gehoord en waar ze zelf mee bezig zijn. Toch bleek dit niet alles, want een gast actief bij Pact Sam Sam vroeg later of hij nog op de zeepkist kon? Pact Sam Sam bundelt de krachten van honderden vrijwilligers die in Amersfoort werken aan het verminderen van armoede. Ons werd verteld dat zij tegenwoordig ook bijeenkomsten op wijkniveau organiseren om de mensen in de wijk in te lichten. Dus wil je dat dit ook in jouw wijk wordt georganiseerd, neem dan contact met hen op.

De borrel vervolgde daarna waarbij het gezellig bleef tot bijna 10.00 uur. Daarna was het voor iedereen weer tijd om naar huis te keren. Het was een moment dat het buiten toch ook weer heel zachtjes begon te regenen.

De volgende Burgerborrel zal georganiseerd worden op 13 oktober, maar eerst is het weer tijd voor een Broedplaats en wel op 12 mei, in Het Klokhuis (Weberstraat 2).

Maarten Rector,
Namens Bewoners033

Delen
25 april 2022 / door / in ,
Reacties

Reageer op dit bericht

Facebook reacties