De eerste Broedplaats online, hoe is dat gegaan?

De eerste Broedplaats online, hoe is dat gegaan?

Al vijf jaar komen actieve bewoners, ambtenaren, raadsleden en wethouders samen in de Broedplaats. Deze wordt vier keer per jaar georganiseerd in Amersfoort. Steeds weer op een andere locatie in de stad en in een andere wijk. Tijdens de Broedplaats worden ideeën met elkaar gedeeld en er wordt met elkaar meegedacht hoe we Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen nog socialer, mooier, groener, schoner of op een andere manier beter kunnen maken.

Veel buurtcentra en andere ontmoetingsplekken in de stad zijn nu dicht, maar bewoners zijn en blijven actief. Er zijn veel nieuwe, spontane initiatieven en acties ontstaan in deze tijden van Corona. Zoals bijvoorbeeld de vele bemoedigende berichten die op verschillende plekken op de stoep en gebouwen worden geschreven. Dit soort ideeën worden vaak gedeeld op de Broedplaats die door Bewoners033 wordt georganiseerd.

Corona heeft het ook voor de afgelopen Broedplaats onmogelijk gemaakt om bij elkaar te komen. Maar de mens is vindingrijk, en na een eerste experiment met een digitale Burgerborrel een paar weken daarvoor hebben we op 14 mei 2020 via videoconferencing de eerste online Broedplaats gehouden. Normaliter zitten we op één locatie in de stad. Nu kwamen we met 17 mensen tegelijkertijd samen vanuit 17 locaties en verschillende wijken, zelfs van buiten onze stad (ambtenaren die in Amersfoort werken maar ergens anders wonen).

Na een introductierondje stelden de pitchgevers hun vragen. Daarna zijn we uiteengegaan in kleinere groepen, net zoals bij een fysieke Broedplaats maar dan online. Hierdoor kon iedereen meedenken met het onderwerp dat hij of zij interessant vond.

De deelnemers waardeerden deze manier van bij elkaar komen. Je kunt op zo’n manier toch veel met elkaar uitwisselen. Er ontstonden ook nieuwe ideeën om online en offline meer met elkaar te communiceren in de toekomst.  Bijvoorbeeld door het beschikbaar maken van een aantal laptops/tablets die mee kunnen wanneer de groep zich opsplitst en meegaat met de pitchhouders. Zo zouden ook  mensen mee kunnen doen die er anders minder gemakkelijk aan deel kunnen nemen.

We kijken terug op een geslaagde Broedplaats. We wensen jullie komende tijd veel inspiratie voor de stad en vooral ook veel gezondheid toe. En wil jij ook een foto of compliment voor een medebewoner delen? Stuur dan een berichtje naar broedplaats@bewoners033.nl.

 

Delen
21 mei 2020No comments
Comments

Comments are closed here.