Democratic Challenge – 5 oktober – over lokale democratische vernieuwing

Democratic Challenge – 5 oktober – over lokale democratische vernieuwing

Democratie, politiek, besluitvorming, inspraak, invloed, onderhandelen, uitruilen, verkiezingsbeloften. De één wordt blij van dit rijtje, bij de ander roept het gemengde gevoelens op.
Veel Nederlanders, en ook Amersfoorters, voelen zich betrokken bij hun leefomgeving en wat er in de wereld gebeurt. Ze zijn ervarings- of professioneel deskundige, hebben ideeën en idealen, willen het verschil maken. De één ziet mogelijkheden om die betrokkenheid en ambitie vorm te geven in politiek of bestuur, de ander niet.
Dagelijks zijn mensen bezig om nieuwe vormen van samenwerking tussen politiek, bestuur en burger te vinden. En dat zijn er meer dan je denkt! Dat doen burgers, politici en ambtenaren. Op nationaal niveau en in Amersfoort wordt aan democratische vernieuwing gewerkt. Het doel: ieders ambitie en betrokkenheid benutten.
Om lokale vernieuwingsprojecten verder te brengen, organiseert de overheid het eenjarige programma Democratic Challenge. Op maandag 5 oktober is In De Nieuwe Stad in Amersfoort het Democratic Challenge Festival. Daar ontmoeten de initiatiefnemers van maar liefst 99 ingediende lokale experimenten elkaar en wordt duidelijk welke ondersteuning in expertise, financiën of regelruimte zij kunnen verwachten.

Uit Amersfoort zijn vier zeer interessante projecten aanwezig:
Groene Motor (burgerinitiatief)
Experimenteren met nieuwe werk- en vergadervormen in de Raad (gemeente en burgers)
Nieuwe werkwijze Participatie (gemeente en burgers)
Gelote Burgerraad (gemeente en burgers, waar ik er een van ben)

Geïnteresseerd? Meer info op deze link, daar kun je je ook aanmelden (gratis).

Ik ga in ieder geval.
Tot dan!
Annemarie de Bruijn

Delen
8 september 2015No comments,

Geef een reactie