Duurzaam Bergkwartier wordt Duurzaam Amersfoort-Zuid

Duurzaam Bergkwartier wordt Duurzaam Amersfoort-Zuid

Het nieuwe bewonersinitiatief Stichting Duurzaam Amersfoort-Zuid wil een onafhankelijk platform bieden, om per straat, buurt of wijk met elkaar concrete duurzaamheidsprojecten te ondernemen. De nieuwe wijkwebsite is daarbij een behulpzaam instrument, vindt het bestuur.

foto-machiel-en-henri-op-bankjeDuurzaam Amersfoort-Zuid (DA-Z) is een uitbreiding en ‘doorstart’ van Stichting Duurzaam Bergkwartier, onder leiding van voorzitter Henry Braakenburg (rechts op de foto). Dit burgerinitiatief zette zich in om meer zonnepanelen op de daken in het Bergkwartier te krijgen. Vorig jaar werden, in samenwerking met de Coöperatie Eemstroom en de gemeente, op de Juliana van Stolbergsporthal 450 zonnepanelen voor tachtig huishoudens geïnstalleerd. Sinds juli vorig jaar leveren die stroom aan Eneco.

Zonnepanelen
Hierdoor enthousiast geraakt besloot het Bergkwartier verder te gaan met nieuwe projecten en breidde uit naar Leusder- en Vermeerkwartier en het Bosgebied. Volgens Machiel Lambooij (links op de foto), voorzitter van Duurzaam Amersfoort-Zuid, is de tijd rijp is voor dit initiatief. “Er is al heel wat duurzame kennis en ervaring aanwezig bij wijkbewoners, maar te veel verspreid. Wij willen dat samenbrengen.” In mei werd DA-Z officieel gelanceerd tijdens een goedbezochte bijeenkomst over de nieuwe mogelijkheden om zonnepanelen op een fraaiere manier op de eigen woning te plaatsen.

Energieneutraal
Het initiatief start met enkele concrete projecten, zoals het energieneutraal maken van woningen. “We merken dat veel mensen hun huis willen verduurzamen, maar niet precies weten waar te beginnen,’ zegt Lambooij. “Daarbij kunnen wij helpen.” Ook onderwerpen als de auto delen, duurzaam voedsel, natuur of afval kunnen aandacht krijgen. Duurzaam Amersfoort Zuid wil vooral enthousiasmeren, voor objectieve informatie zorgen en krachten bundelen.

Buurauto
“Wij focussen op zaken waarmee Amersfoorters daadwerkelijk een stap vooruitzetten. En willen graag samenwerken met andere partijen, zoals Woonklimaat Bergkwartier of het autodeel-initiatief Buurauto. En de wijkwebsite kan een mooi platform worden om ervaringen te delen. Wij richten ons op ‘bewonersduurzaamheid’, anderen bijvoorbeeld op activiteiten of samenhang in de wijk. Zo’n website, bijvoorbeeld zoals die in IJburg, is een prachtig hulpmiddel om elkaar op te hoogte te houden en het onderlinge contact te versterken”, aldus de voorzitter.

Bestuur
Het bestuur telt nu vijf leden. Maar er is nog plaats voor uitbreiding met name voor bewoners uit het Leusder- en Vermeerkwartier en Bosgebied. Maar als iemand op een andere manier wil meehelpen, is hij of zij ook van harte welkom.

Kijk voor meer informatie op: www.duurzaamamersfoortzuid.nl, Facebookpagina van DA-Z of mail naar duurzaamamersfoortzuid@gmail.com.

Marianne Nevens

Delen
10 oktober 2016No comments, ,

Geef een reactie