Een speciale Broedplaats

Een speciale Broedplaats

Al vijf jaar komen actieve bewoners, ambtenaren, raadsleden en wethouders samen in de Broedplaats. Deze wordt vier keer per jaar georganiseerd in Amersfoort. Steeds weer op een andere locatie in de stad en in een andere wijk. Tijdens de Broedplaats worden ideeën met elkaar gedeeld en er wordt met elkaar meegedacht hoe we Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen nog socialer, mooier, groener, schoner of op een andere manier beter kunnen maken.

De Broedplaats van 10 september 2020 was een wel heel bijzondere Broedplaats. Deze keer konden we de Broedplaats als workshop aanbieden op het landelijk festival We Doen Het Samen. Het festival werd deze keer online aangeboden vanwege Corona. De daar gegeven workshops zijn terug te kijken en zo ook deze Broedplaats.

Net zoals 14 mei was ook deze Broedplaats weer online. Met de ervaring van 14 mei in onze achterzak konden we goed verder met deze sessie. Want deze keer heetten we niet alleen welkom aan bekenden en nieuwe mensen uit Amersfoort, maar ook aan inwoners uit andere steden en dorpen. We moesten daarbij niet alleen een interessante Broedplaats organiseren, maar ook kijken hoe we inwoners uit andere delen van het land konden inspireren met onze ervaringen met de werkvorm. Dit is gelukt. We hadden niet alleen drie mooie pitches en aanmeldingen uit Amersfoort, Almere, Groningen, Huizen, De Bilt, Arnhem en andere steden en dorpen, het werd ook een interessante interactieve workshop.

Om half acht trapten we af met een interview met Jan Huurdeman, de nieuwe voorzitter van Bewoners033, Marc Veldman van Gemeente Amersfoort en Wethouder Astrid Janssen van duurzaamheid, ruimtelijke ordening en de omgevingswet. We hebben het gehad over het ontstaan van Bewoners033 en De Broedplaats als werkvorm. De wethouder vertelde over haar ervaringen met de Broedplaats de afgelopen vijf jaar. Zij gaf mooie voorbeelden hoe de Broedplaats zich onderscheidt door een welkome sfeer en als plek waar we met elkaar na kunnen denken over ideeën voor onze stad. Vervolgens schoven initiatiefnemers Peter Rook van SWMN en Gul Dolap-Yavuz van Beytna aan om te vertellen over wat de Broedplaats voor hen heeft kunnen betekenen.

De andere aanwezigen en sprekers stelden zoals gehoopt ook prikkelende vragen en gaven mooie tips. Zo hebben we stof tot nadenken meegekregen over hoe we meer afwisseling kunnen organiseren dat verschillende doelgroepen aanspreekt. Bijvoorbeeld door afwisselend verschillende thema’s aan bod te laten komen of juist broedplaatsen te organiseren gericht op verschillende doelgroepen en leeftijden.

Om vijf over acht was tijd geworden om door te gaan met het broeden, zoals past bij de broedplaats. We hadden drie mooie pitches, waarvan twee uit Amersfoort en één uit Arnhem. Helma van Schendel sprak over de lancering van de munt de Florijn in september, Jan Toering over het nieuwe initiatief Gebiedcoöperatie Eemland en Petra van Houdt en Lex te Dorsthorst-Postmaa uit Arnhem pitchen over een pastorie in Arnhem. Zij willen deze pastorie aankopen voor maatschappelijk initiatieven met publieke waarde. Maar hoe doe je dat zonder diepe beurs?

We kijken terug op een bijzonder geslaagde en bijzondere Broedplaats.

Maarten Rector

Delen
22 september 2020Comments Off
Comments

Comments are closed here.