Experimenteren met “De kunst van het niet-weten”

Experimenteren met “De kunst van het niet-weten”

Het einde van de manager.
Zondagavond was er weer een uitzending van tegenlicht.
Een programma dat thema’s op een mooie manier belicht.
Thema’s die gemeenschappelijk hebben dat ze gaan over de transitie van denken, werken en leren. Nu stond dus het einde van de manager centraal. Als we onszelf kunnen organiseren en samen kunnen besluiten, wat is dan nog de rol van de manager. Is er dan geen rol meer voor deze manager, of wordt de rol anders. Een rol die meer de kant opgaat van: Dienend leiderschap, coach, leider, inspirator.

En is deze vraag ook niet toepasbaar op de overheid? Als de overheid meer regie wil nemen en de kracht van onderop wil benutten, wat is dan nog de rol van de overheid?
Is het dan ook  het einde van de overheid?
Ik denk dat voor zowel de manager als voor de overheid geldt dat we niet weten wat nu de nieuwe rol is. En dat maakt het zo mooi. Je mag experimenteren, doen, oefenen, om uit te vinden wat nu bij je past. En nog mooier, wat vandaag bij je past kan morgen al niet meer werken. Dus lef hebben, experimenten, samen op ontdekkingstocht. En blijf wantrouwend tegen de mensen die de oplossing wel hebben. Bij StadsLAB033 hebben we het de expeditie genoemd. Een expeditie waarin  de kunst van het niet-weten centraal staat. Hoe ga je in tijden waarin veel antwoorden ontbreken, je samen op pad om die antwoorden te vinden. Tom Oosterhuis noemt dat Sociaal Ontwerpend Leren,  wat ik zelf een erg mooie term vind. Veel mensen spreken over sociale innovatie, andere weer over burgerinitiatieven, overheidsparticipatie, nieuwe democratie, nieuwe product-marktcombinaties.
Is dat dan allemaal hetzelfde? Nee natuurlijk niet, maar er zitten wel erg veel overeenkomsten in. Cruijff zou zeggen: “je gaat t pas zien als je het door hebt”
Voor de nieuwe rol voor de overheid en voor die managers geldt hetzelfde. Pas als je experimenteert en merkt wat werkt en wat niet, dan ga je het doorhebben. Doen is de nieuwe manier van denken.

Mijn advies is om plekken te creëren waar je met elkaar kunt experimenteren. Om naast je”gewone werk” af en toe ongewoon werk te doen. Bijvoorbeeld aan vraagstukken te werken samen met kinderen, studenten en werkzoekenden. Of soms te doen alsof het al 2022 is en je vraag nog eens vanuit dat perspectief te benaderen.En zo zijn er oneindig veel experimenten te bedenken. Steeds om samen de toekomst vorm te geven.
Wij, een club van nu ongeveer 30 mensen, noemen dat StadsLAB033. Een broedplaats voor het experiment. Wij zijn alvast begonnen. We hopen dat je ook mee doet aan de experimenten. We zien je snel wel een keer binnenlopen bij StadsLAB033.

Dirk Kaan
CLO StadsLAB033
Oude Fabriekstraat 7
3812NR Amersfoort.

Delen
17 februari 2015No comments

Geef een reactie