AMERSFOORT – Een groter volume aan streekproducten naar de stad toe brengen. In 2015 krijgt Amersfoort een markthal, vol vers aangeleverd voedsel uit de streek. ,,Honderdtwintig leveranciers zijn al bereid om te leveren,” vertelt Rinke van ’t Holt van AmersFood. ,,Eind van dit jaar, dan is de locatie definitief.”
Bron: De Stad Amersfoort.nl
door Anne Vernooij
Van ’t Holt, een van de organisatoren van de Smaak van de Streekmarkt merkt aan de bezoekers van de markt dat er behoefte aan is. Niet alleen de consument, ook steeds meer bedrijven willen streekproducten. ,,Telers kunnen momenteel de vraag vaak niet bolwerken, en dan stopt de samenwerking. Door de komst van een markthal krijg je een structurele aanvoer van streekproducten.” Over de locatie is nog geen besluit gevallen. De Wagenwerkplaats en de voormalige Prodentfabriek zijn nog in de race, ook het oude kazerneterrein aan de Hogeweg behoort tot de mogelijkheden. ,,Eind dit jaar is in ieder geval duidelijk waar de markthal komt, op 1 januari willen we de sleutel hebben.”
Flexibiliteit
Voor het volume en de continuïteit is het van belang om niet alleen aan consumenten te leveren maar ook aan bedrijven. ,,Amersfoort en omgeving is te klein om alleen de consument te bedienen.” De tendens is dat voedsel steeds goedkoper wordt. ,,De prijs is belangrijk. We kopen in grote volumes in, waardoor we scherp in kunnen kopen. We willen op ongeveer dezelfde prijzen uitkomen als de bioproducten in de supermarkt.” Op de Smaak van de Streekmarkt komen 5000 mensen af. ,,Willen we die mensen bedienen dan moeten we behalve een goede prijs, ook keuzevrijheid en gemak bieden.” Een kant en klare groente- en fruitbox bestellen past hier niet bij.Via de webwinkel bepaalt de consument zelf wat er in de mand gaat. De klant heeft de keuze om de producten op te komen halen of thuis te laten bezorgen.
Woordvoerder van de gemeente Otto van der Leest, vertelt dat de gemeente positief staat tegenover het initiatief van de markthal. ,,Een aantal doelstellingen die de gemeente heeft komen samen in dit plan: het terugdringen van CO2 uitstoot door meer lokale producten te consumeren, en zorgen voor minder overgewicht bij jongeren door gezond voedsel.” Van Leest noemt verder als positief effect de sociale functie van stadslandbouw. Binnenkort vindt overleg plaats met de gemeente over de markthal.
Maatschappelijke functie
,,Eerst willen we een breed draagvlak creeëren, daarna pas starten.” De gemeente, de Hogeschool Utrecht, Wageningen UR, en de stadsboeren fungeren als adviesraad. In eerste instantie was het louter een plan voor een markthal die op zaterdag open is. ,,Nu is het meer dan dat, de markthal heeft ook een maatschappelijke functie. Het leer-werkbedrijf Amfors kan de productie voor ons oppakken. Als we gaan leveren aan verzorgingshuis De Koperhorst willen zij geen aardappels met zand krijgen. De mensen van Amfors zorgen voor een stuk verwerking door ze van te voren te wassen en te snijden. Ook de studenten van de Hogeschool Utrecht denken mee, zij voeden ons met nieuwe ideeën.”
Fair Trade
De producten moeten bij voorkeur biologisch zijn, of in ieder geval verantwoord geproduceerd. ,,Het is een soort fair trade, maar dan van de streek.” In de supermarkt prijkt tegenwoordig op veel producten het label biologisch, maar de consument weet nog niet waar het vandaan komt. De ketens zijn niet transparant, en bovendien is de werkelijkheid toch iets anders dan de verpakking doet vermoeden. ,,Wij moeten in ieder geval de leverancier kennen. Honderdtwintig leveranciers zijn al bereid te leveren.” De producten komen uit een straal van veertig kilometer rond Amersfoort. Momenteel zijn we in gesprek met vervoersbedrijven. We kijken naar de vervoersbewegingen die er al zijn in de stad. Als je teveel leegrijdt, ben je nog niet ecologisch bezig. We zoeken naar synergie en samenwerking. Amersfoort is te klein om allemaal op een eiland te zitten.”