Geen 60 woningen in Park Schothorst, mede dankzij actiegroep Behoud Park Schothorst

Geen 60 woningen in Park Schothorst, mede dankzij actiegroep Behoud Park Schothorst

Zoals iedere actieve Amersfoorter wel weet, moet de gemeente de komende tijd veel woningen bouwen om aan de groeiende vraag naar woonruimte te voldoen. Zo onderzocht het college van B&W of er zo’n 60 woningen (sociale huur en vrije sector) konden worden gebouwd op een perceel dat aan drie kanten omringd wordt door Park Schothorst, een locatie waarvan de omwonenden en gebruikers van het park wellicht dachten dat het gewoon onderdeel was van het park. 

Er werd een protestgroep opgericht, Behoud Park Schothorst, en een petitie in gang gezet. Het gaat om het rechterperceel binnen het  roodomlijnde stuk op de foto (geplukt van de pagina van Groen Links Amersfoort), dat nu gebruikt wordt als opslagplaats door sociaal werkvoorziener Amfors, die er ook de eigenaar van is. Vroeger stond daar een oude boerderij. Het probleem was niet alleen dat de woningen het recreatieve aspect van het park zouden aantasten, maar ook (en misschien vooral) het toegenomen verkeer. Moest het over de Schothorsterlaan komen, of door de woonwijk naast het park? Beide oplossingen stuitten op problemen.

Hier wat achtergrondartikelen uit het AD:
Het oorspronkelijke artikel
De bedenkingen van D66
Het protest

Het was dus het college van burgemeester en wethouders dat voorstelde om hier woningen te bouwen. De gemeenteraad moest hierover gaan stemmen of ze akkoord ging met de plannen van het college of niet. Dus wilde de gemeenteraad preciezer begrijpen waar alle ophef vandaan kwam, voordat ze over het voorstel ging stemmen. Op 30 november was er een inloopbijeenkomst in het Groene Huis. Niet alleen wilde de gemeenteraad de bezwaren horen, maar ook andere voorstellen voor het terrein.

Twee dagen eerder, op donderdag 28 november, heeft wethouder Janssen de actiegroep Behoud Park Schothorst gebeld met het bericht dat het college het plan van 60 woningen van tafel haalt vanwege ”gebrek aan draagvlak vanuit de omgeving”. Zie o.a. de volgende berichtgeving:

https://www.amersfoort.nl/nieuws/college-haalt-randvoorwaarde-van-60-woningen-voor-schothorsterlaan-88-van-tafel.htm
https://www.ad.nl/amersfoort/woningbouw-park-schothorst-voorlopig-van-tafel~a34e108c/

De wethouder erkent hiermee dat de plannen van 60 woningen niet langer houdbaar zijn gezien de grote mate van protest en bezwaar. Maar er is nog onzekerheid is over de kaders om dit deel van het park te ontwikkelen en dus het is altijd nog mogelijk dat het plan om er woningen te bouwen, misschien in gewijzigde vorm, weer opgepakt wordt. De raad heeft dus de inloopbijeenkomst van 30 november gewoon door laten gaan.

Er was een zeer grote opkomst, teken dat deze kwestie bij veel mensen leeft.  Al voor 10.30 uur stond het er bomvol en stond de rij tot ver buiten het Groene Huis. De raad heeft er een filmpje over gemaakt. Tijdens de bijeenkomst was er volop ruimte voor constructieve gesprekken over de invulling van de kavel en de alternatieven die voorhanden zijn.

Hier het bericht hierover van de gemeente:
https://www.amersfoort.nl/nieuws/college-haalt-randvoorwaarde-van-60-woningen-voor-schothorsterlaan-88-van-tafel.htm

Zo stond het er in AD Amersfoort:
https://www.ad.nl/amersfoort/onderzoek-naar-bouw-van-60-woningen-in-park-schothorst-van-tafel~a34e108c/

En zo in De Stad Amersfoort:
https://destadamersfoort.nl/lokaal/politiek/actiegroep-strijdt-tegen-bouw-flats-park-schothorst-663253

Alternatieven voor het terrein van Amfors werden tijdens de inloopbijeenkomst gepresenteerd aan de gemeenteraad. Uiteraard was het teruggeven van het terrein aan het park populair, maar interessant was om te zien dat met name het voorstel om er een Stadsboerderij van te maken (eventueel in combinatie met zorgwoningen) ook op veel steun kon rekenen. Andere mogelijkheden waren een zorgboerderij of een woongroep voor senioren.

Hierover berrichtte AD Amersfoort:
https://www.ad.nl/amersfoort/hoge-opkomst-inloopochtend-park-schothorst-plan-voor-stadsboerderij-slaat-aan~a222584d/

Hielke Zantema overhandigt een pot hasselbramenjam aan wethouder Janssen

Ook RTV Utrecht berichtte over de bijeenkomst. Alle raadsleden en wethouders kregen van de actiegroep Behoud Park Schothorst een potje hasselbramenjam overhandigd; een ludieke verwijzing naar Pluk van de Petteflat van Annie M.G. Schmidt, waarbij door middel van hasselbramenjam de Torteltuin behouden bleef. Verder werd ook de winnaar van de fotowedstrijd via Instagram bekend gemaakt. Mees van Eerd (14) heeft gewonnen met een prachtige foto van een uil in Park Schothorst, en ontving deze foto op canvas.

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1993559/nieuwe-bouwplannen-voor-park-schothorst-in-amersfoort-kunnen-alvast-op-meer-draagvlak-rekenen.html

Hielke Zantema, van Behoud Park Schothorst, zegt:

We zien de ontwikkelingen van de afgelopen dagen als een mooie stap in de goede richting. Er is echter nog niets besloten, dus we blijven ons inzetten voor ons doel; het zoeken naar een geschikte en passende invulling voor het Amfors te terrein zodat het unieke karakter van ons park behouden blijft.  We hopen hierin gezamenlijk met de gemeente op te trekken, zodat we tot een breed gedragen oplossing kunnen komen. Op basis van onderstaand bericht lijkt de bereidheid er vanuit het college ook te zijn; we zijn benieuwd en gaan graag verder in gesprek:
https://amersfoort.groenlinks.nl/nieuws/weg-vrij-voor-gezamenlijke-invulling-plan-schothorsterlaan

De eisen van Behoud Park Schothorst voor dit terrein zijn als volgt:  1) geen nieuwe wegen door het park 2) niet groter dan het bouwvolume en hoogte van de oorspronkelijke boerderij en 3) passend binnen het landschappelijk karakter van het park.

Het is fijn om te zien dat de actiegroep niet alleen een ‘NIMBY’ opstelling heeft tegenover deze kwestie maar positief en constructief wil meedenken met de gemeente.

Dit stuk is tot stand gekomen met input van Hielke Zantema van actiegroep Behoud Park Schothorst.

Delen
9 december 2019No comments
Comments

Comments are closed here.