Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Gemeente roept op: herken en meld de signalen van mogelijke drugscriminaliteit

Gemeente roept op: herken en meld de signalen van mogelijke drugscriminaliteit

Een persbericht van de gemeente Amersfoort:

De komende maanden besteedt Gemeente Amersfoort extra aandacht aan het herkennen, signaleren en melden van drugscriminaliteit. Dit doen zij onder andere door samen met M., beter bekend als Meld Misdaad Anoniem, een campagne te starten. Het doel van deze campagne is het vergroten van de bewustwording: waar let je op en waar kun je melden? De social media-campagne wordt na de zomervakantie uitgebreid met diverse activiteiten in De Isselt, waar eind vorig jaar nog een groot drugslab werd ontmaskerd.

Bij ondermijning maken criminelen vaak gebruik van bedrijfsruimten om hennep in te kweken of om er een drugslab te maken. Een woordvoerder van M. legt uit: “Het is belangrijk dat mensen weten wat ze kunnen doen als ze iets verdachts zien of merken. Hangt er een kenmerkende lucht van anijs of aceton in de buurt? Of zijn er veel activiteiten met onbekende voertuigen op vreemde tijden? Allemaal signalen van ondermijnende criminaliteit.” Daarom start deze week de campagne Drugslabs. Niet alleen gericht op werknemers, werkgevers van bedrijfspanden, maar ook op alle inwoners van de stad.

Echt anoniem melden

Burgemeester Lucas Bolsius: ‘Het is belangrijk dat vermoedens van illegale activiteiten worden gemeld. Dankzij een anonieme melding konden we eind vorig jaar één van de grootste drugslabs van Nederland ontmaskeren in De Isselt. Zo’n lab is levensgevaarlijk voor de omgeving. Niet alleen vanwege de chemische stoffen en ontploffingsgevaar. Steeds vaker is er sprake van geweld. Ik begrijp dat melden ook spannend is. Bij M is de melding echt anoniem, je hoeft je naam niet eens te noemen. Ik hoop dat deze campagne de drempel nog meer verlaagt om te melden.’

Ook real-life voorlichting

Gemeente Amersfoort breidt de online campagne van M. uit met diverse activiteiten op locatie. Zo zet de gemeente de Hennepcontainer in, voor de zomervakantie in Nieuwland en eind augustus in bedrijventerrein De Isselt. In deze container is een levensechte hennepkwekerij nagebouwd. In de container leggen medewerkers van Stedin, politie en gemeente uit hoe bewoners een kwekerij herkennen, wat de gevaren zijn en wat ze vervolgens kunnen doen. Later in het najaar volgt een informatieavond voor ondernemers, over het herkennen en signaleren van criminaliteit in hun omgeving. Hierbij komt ook de veiligheid én het succes van melden aan bod.

Delen
19 mei 2022 / door / in
Reacties

Reageer op dit bericht

Facebook reacties