Het klopte als een bus, die touringcar

Het klopte als een bus, die touringcar

Maandagochtend 8 december verzamelde een bont gezelschap van zo’n 60 raadsleden, ambtenaren, wethouders en gangmakers van burgerinitiatieven (BI’s) zich op het Stadhuisplein voor een busreis naar Den Bosch. De gemeente Amersfoort had gehoor gegeven aan de oproep van  de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) om per bus naar hun festival ‘De energieke samenleving’ te komen.
Het bleek een gouden greep om het congres in de bus te laten beginnen met een pitch van Wethouder Bertien Houwing, gevolgd door een aantal speeddates, waarbij de passagiers steeds van stoel wisselden. Het informele karakter van deze aanpak stond garant voor geanimeerde gesprekken over onze veranderende samenleving , bestuurlijke vernieuwing en de rol van overheid en burger daarin. In de Brabanthallen konden vervolgens tal van workshops gevolgd worden, terwijl in zo’n 30 stands de meest uiteenlopende innovatieve producten worden getoond, die varieerden van elektronische hulpmiddelen in de zorg tot aanbieders van diensten aan de minder zelfredzame burger. In veel workshops (zoals ‘als burgers de stad zouden runnen’, ‘de motivatie van een 80plusser’ of ‘publieksversnellers’) viel de actieve inbreng van Amersfoorters op die de lokale successen rond bestuurlijke vernieuwing en bewonersinitiatieven in buurten en wijken breed wisten te verwoorden.

De Amersfoortse organisatoren (van bewoners en ambtenaren) hadden aan het begin van het middag een eigen interactieve bijeenkomst georganiseerd, die in speelse vorm de gewenste samenwerking van bestuurders, politici, ambtenaren en actieve burgers visualiseerde.
De conclusie van deze ronde was dat de tijd rijp is voor een open dialoog over hoe de burger en de gemeente gezamenlijk regie kunnen voeren. Op die manier kunnen we nieuwe verhoudingen scheppen in de organisatie van het bestuurlijke en sociale domein van de stad. Hier wordt binnenkort een vervolg aan gegeven door een groepje medereizigers (je kunt je nog aanmelden…).
Na het volgen van nog enkele workshops, werd het tijd om de terugreis te aanvaarden, waarbij een drankje, hapje en een kersvers gemaakte Amersfoortse festivalkrant werden geserveerd. Daar bleek dat juist het programma tijdens de busreis door vele passagiers als hoogtepunt van de dag werd ervaren.
Kortom een dag die klopte als een bus!

(Als meer bezoekers hun indruk van de dag of visie op het vervolg willen plaatsen; welkom!)

Delen
8 december 2014No comments,

Geef een reactie