Hogekwartier en De Hoef-West pilotgebieden voor elektrische deelmobiliteit

Hogekwartier en De Hoef-West pilotgebieden voor elektrische deelmobiliteit

Amersfoort is een van zeven Nederlandse steden die een ‘City Deal’ hebben afgesloten met de nationale overheid.

De ondertekening van de City Deal ‘elektrische deelmobiliteit in stedelijke gebiedsontwikkeling’ is het startpunt voor een driejarig programma, waarbij de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, provincie Zuid-Holland, de zeven steden en grote private partijen samen ervaring gaan opdoen met het delen van elektrische auto’s in combinatie met door woningen opgewekte zonne-energie. Door de opgedane kennis te delen, kunnen innovaties vervolgens voor meer bouwprojecten in Nederland worden ingezet.

Volgens de overheid leidt de City Deal tot minder uitstoot, goedkopere woningen, een slimmer energiesysteem én meer ruimte voor groen of kinderspeelplaatsen. Staatssecretaris Van Veldhoven (Waterstaat en Infrastructuur) stelt: ‘Ik ben erg blij met deze City Deal, want door minder parkeerplaatsen aan te leggen ontstaat er ruimte voor meer groen, meer kinderspeelplaatsen of voor extra fietsparkeerplekken. Mensen die auto’s delen nemen bovendien eerder de fiets of bus en minder snel de auto. Dit leidt tot zo’n 20 procent minder CO2-uitstoot. Omdat er minder uitlaatgassen in de straat komen, wordt de leefomgeving van de bewoners gezonder. En met gebruik van elektrische auto’s is de milieu- en gezondheidswinst zelfs nog hoger.’

In elk van de zeven steden doen de komende drie jaar minimaal twee bouwprojecten mee. In totaal gaat het om de oplevering van meer dan 5.000 woningen en 200 elektrische deelauto’s. De energie voor de elektrische deelauto’s wordt opgewekt met zonnepanelen en in een aantal projecten gaat de accu van de auto’s een rol spelen bij de energievoorziening in de wijk. Stilstaande auto’s kunnen als onderdeel van een slimme laadinfrastructuur (een smart grid) overtollige energie opslaan voor later gebruik.

Amersfoort voert de pilot met electrische deelmobiliteit uit in twee gebieden: het Hogekwartier en De Hoef-West. In het  Hogekwartier, tussen Liendert en Schuilenberg, verrijst nu het sportcomplex Amerena en zullen in totaal 800 koop- en sociale huurwoningen gebouwd worden. De Hoef-West, tot nu toe kantoorgebied met een aantal onderwijsinstellingen, wordt op termijn een stadswijk waar wonen, leren, recreëren samengaan. Nu al is een aantal kantoorpanden al omgevormd tot wooncomplex. Hier zal ongeveer 35% van de woningen sociale huurwoningen zijn.

Dit is een uitgelezen kans voor (toekomstige) bewoners en omwonenden van De Hoef-West en het Hogekwartier om samen initiatieven te ontwikkelen om hun wijk nog mooier, prettiger én duurzamer te maken, zonder eerst al te veel bestaande gewoontes en verwachtingen te moeten doorbreken!

Delen van dit artikel zijn overgenomen uit de berichten over de ‘City Deal’ van de Rijksoverheid en van de gemeente Amersfoort.

Delen
5 februari 2018No comments, , ,
Comments

Comments are closed here.