Initiatief nieuwe verlichting OLV-toren geslaagd

Initiatief nieuwe verlichting OLV-toren geslaagd

Het initiatief van de drie Amersfoorters Kees Heerkens, Jeroen Jans en Hans Kattemölle om via crowdfunding €150.000 op te halen voor een nieuwe led-verlichting voor de Onze Lieve Vrouwentoren, is geslaagd. Met nog €30.000 te gaan heeft de gemeente toegezegd voor dit bedrag garant te staan, zodat het project nu kan worden verwezenlijkt.
Wethouder Pim van den Berg: ,,De Onze Lieve Vrouwetoren is het meest beeldbepalende monument van Amersfoort. Een symbool voor de stad, een baken dat je bijna thuis bent. De liefde van onze stad voor de toren wordt nog maar eens bevestigd door het enorme bedrag dat al is gedoneerd. Het project is nu zo ver gekomen dat wij graag garant staan voor het laatste stukje. In vertrouwen dat er nog veel stadsgenoten zijn die graag nog mee willen doen. Het geeft trots om ’s avonds naar het prachtig opgelichte symbool van je stad te kijken en te weten dat je daar aan hebt bijgedragen.”
Op 26 oktober 2014, bij de start van de wintertijd, wil de Stichting Stralend Middelpunt van Nederland de nieuwe verlichting in gebruik nemen. Momenteel zijn er twee schijnwerpers die de toren vanaf afstand verlichten. Deze installatie is ruim twintig jaar oud. Het nieuwe verlichtingsplan omvat 132 energiezuinige LED-armaturen. Deze staan in en op de toren, vanaf de eerste omloop en hoger. Hans Kattemölle, voorzitter van de Stichting Stralend Middelpunt van Nederland en duurzaamheidambassadeur: ,,Deze nieuwe verlichting realiseert een vermindering van 44% van het huidige elektriciteitsverbruik en de uitstoot van CO2. Hiermee past deze verandering binnen de doelstelling van de gemeente om in 2030 een CO2-neutrale stad te zijn.”
Info: www.stralendmiddelpunt.nl.

Delen
31 juli 2014No comments

Geef een reactie