Briljant Bewonersinitiatief voor de Energietransitie in Nagele

Briljant Bewonersinitiatief voor de Energietransitie in Nagele

Nagele, gelegen in de Noordoostpolder, was in het begin van zijn bestaan al een levend experiment. Een icoon van Het Nieuwe Bouwen. Hét plattedakendorp. Een modeldorp waar zo’n zestig jaar geleden architecten van De Acht en Opbouw, zoals Cornelis van Eesteren, Aldo van Eyck, Gerrit Rietveld en tuinarchitect Mien Ruys geschiedenis schreven met hun vernieuwende ideeën over architectuur en stedenbouw. Een plek waar alles kon en mogelijk was.

Dit ooit zo beroemde dorp op de bodem van de Zuiderzee staat nu voor een nieuwe opgave: het wordt één van de eerste ‘zelfvoorzienende’ dorpen van Nederland. Met het innovatieve projectplan Nagele in Balans, wordt energie uit de zomer opgeslagen voor gebruik in de winter. Daarmee wil Nagele net als vroeger weer model staan voor de rest van het land.

Om Nagele opnieuw tot een innovatief dorp te maken dat voorop loopt en het experiment niet schuwt, hebben initiatiefnemers in 2017 een prijsvraag uitgeschreven. De uitvraag was om tot nieuwe oplossingen te komen voor een duurzaam, zelfvoorzienend dorp dat klaar is voor de toekomst. Het ontwerp ‘Nagele in Balans’ is uiteindelijk unaniem tot winnaar gekozen. Dat was in het voorjaar van 2018.

De kern van het plan is de opslag van energie in de vorm van warmte die in de zomer ‘teveel’ is. Door middel van zonnecollectoren die op (platte) daken van woningen liggen wordt in de zomer energie opgewekt en opgeslagen in grote, geïsoleerde, ondergrondse buffers. In de winter worden de woningen ermee verwarmd.

In Nagele zijn acht woningen en een voormalig schoolgebouw wat betreft warmte zelfvoorzienend geworden. Eigen opwek met zonnecollectoren, eigen opslag in een ondergronds waterbekken en eigen warmtevoorziening in de winter. Alles in samenspraak met bewoners, gemeente en de woningcorporatie in het vertrouwen dat het samen gaat lukken. De ambitie is om na deze pilot het hele dorp van eigen warmte te voorzien. Het geleerde wordt dan op grotere schaal toegepast en wellicht ook ver buiten Nagele.

In het boekje Anders Denken, Durven Doen kun je alles lezen over de realisatie van dit project.

 

Delen
4 oktober 2021No comments,
Comments

Comments are closed here.