Interessante links voor bewonersinitiatieven
In Amersfoort
De informatie is soms moeilijk vindbaar, maar er staat veel op de website van de stad: https://www.amersfoort.nl/nieuws.htm. Of neem een (digitaal) abonnement op een van de nieuwsbrieven die de gemeente uitgeeft: https://www.amersfoort.nl/aanmelden-nieuwsbrieven.htm. Ook de Stadsberichten zijn de moeite waard: https://www.amersfoort.nl/stadsberichten. De naam van de website amersfoortincijfers.nl zegt het helemaal. En hier is het huidige coalitieakkoord (2022-2026) voor de gemeente Amersfoort van de partijen D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren.
Op www.indebuurt033.nl vind je o.a. veel informatie over activiteiten, subsidies, en trainingen. Indebuurt033 biedt ook een interactief website voor alle organisaties en initiatieven in Amersfoort: https://www.wijkconnect.com/amersfoort.
De interactieve website www.AmersfoortSamen.nl profileert zich als zijnde “van, voor en door de bewoners van Amersfoort”. Bewoners, ondernemers en professionals en gemeente delen op deze site informatie over ontwikkelingen in Amersfoort. Na registratie kun je zelf informatie op de site zetten. Ze hebben ook een e-mail nieuwsbrief en een Facebookpagina.
Op de website van Het Groene Huis, www.hetgroenehuisamersfoort.nl, staat veel groene informatie over de stad.
Op zoek naar een baan in de buurt van Amersfoort?
https://www.nationalevacaturebank.nl/vacatures/plaats/amersfoort is een uitgebreid lokaal overzicht van vacatures in en rondom Amersfoort. Selectie op vakgebied, werkervaring en opleidingsniveau is mogelijk.
Heel Nederland
Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) heeft een website vol met nieuws en tips die ook interessant zijn voor bewonersinitiatieven. Bijvoorbeeld over het werven van vrijwilligers. En in het kader van Het Jaar van de Vrijwillige Inzet (2021) hebben ze een pagina gemaakt met onder andere een toolkit met tools die voor alle vrijwilligersinitiatieven vrijelijk te gebruiken zijn, bijvoorbeeld voor het maken van een huisstijl en posters.
Groen aan de buurt: Als gemeente of bewonersinitiatief ben je bezig om een buurt groener te maken. Je staat nog in de startblokken, of je bent al een tijdje onderweg. Bij het Servicepunt van Groen aan de Buurt krijg je hulp met de praktische zaken, zoals het vinden van geld of het maken van een slim uitvoeringsplan. Ook delen ze de kennis, tips en ervaringen die ze opgedaan hebben in pilotprojecten.
Buurtwijs: Buurtwijs gelooft dat het zinvol is om kennis en praktijkervaringen te delen op een online verzamelplek en te verbinden met wat we al weten door onderzoek, theorie of geschiedenis. Met als uiteindelijk doel de inhoud en kwaliteit van buurtontwikkeling te verbeteren. Ook vinden we het van belang om zichtbaar te maken wat buurtmakers doen. Doelen als het verbeteren van de leefbaarheid en samenhang laten zich niet gemakkelijk meten. Verhalen van hoe dat precies gaat in de praktijk zijn daarom van belang. Op de website van Buurtwijs vind je…
- Inspirerende verhalen van buurtmakers die vertellen hoe ze werken en waarom juist op die manier
- Artikelen over grote denkers en hun theorieën die nog altijd relevant zijn voor de praktijk
- Korte beschrijvingen van methoden en instrumenten met links naar meer verdieping
- Interviews met en columns van mensen met een uitgesproken mening over buurtontwikkeling en methodisch werken
- Antwoord op vragen als ‘wat is evidence informed werken en wat kan ik er mee in de buurt?’ en ‘welke methoden kan een sociaal wijkteam inzetten om actief burgerschap te stimuleren?’
- Uitwisseling over actuele en prikkelende kwesties
WijkWijzer is een platform waar beleidsmakers, wijkprofessionals en actieve bewoners kennis kunnen delen. Steeds meer organisaties werken samen aan de versterking van wijk- en buurtaanpakken. WijkWijzer verbindt de verschillende perspectieven. Je kunt er een bijdrage achterlaten of een vraag stellen.
Een andere interessante website voor bewonersinitiatieven is het Platform Vrijwillige Inzet van de NOV (Vereniging Nederlandse Ondersteuning Vrijwilligers). Zij maken heel veel basisinformatie beschikbaar, aan de hand van thema’s als Wet- en regelgeving, Sociale veiligheid (binnen vrijwilligersorganisaties) en Vrijwilligers werven.
Bewonersinitiatieven die zich specifiek bezighouden met welzijn, wonen en zorg kunnen kijken op de website van Nederland Zorgt voor Elkaar, een landelijk netwerk voor deze bewonersinitiatieven.
Heb jij suggesties voor deze pagina? Deel ze met ons: redactie@bewoners033.nl.