Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Nieuws/Achtergrond
Buurtwetertegel voor vrijwilligers Koffiebus

Op donderdag 9 december 2021 is de Buurtwetertegel uitgereikt aan de vrijwilligers van De Koffiebus. De uitreiking vond plaats op de weekmarkt in Kattenbroek, een van de vier plaatsen in Amersfoort waar de Koffiebus elke week staat. Bij de Koffiebus is iedereen welkom voor een kopje koffie, thee of limonade, met een stuk cake of iets anders lekkers. En natuurlijk voor een praatje. Het is echt een ontmoetingsplek voor de buurt.

Op vier plaatsen in Amersfoort

De Koffiebus is in 2018 gestart op het Euterpeplein in de wijk Randenbroek, de wijk waar initiatiefnemer Harm Messink zelf woont. Daar staat de bus nog steeds elke vrijdag. Op donderdag is de bus te vinden op de markt bij Emiclaer, op dinsdag op het Neptunusplein en sinds kort op woensdag in de oneven weken op het Schuilenburgplein. Het doel van De Koffiebus is om op een laagdrempelige manier contacten te leggen tussen buurtbewoners. Zodat ze elkaar weten te vinden, ook als de bus er niet staat.

Gasten bepalen wat ze geven

De Koffiebus is ontstaan als burgerinitiatief van Harm en enkele buurtbewoners, maar inmiddels zijn er zo’n 150 vrijwilligers betrokken. Als chauffeur om de bus naar de goede plek te brengen, als koffieschenker of als bakker. Voor elke locatie worden het gebak, de soep en de tosti’s door betrokken buurtbewoners klaargemaakt. De bus heeft een uitnodigend terras, waar toevallige voorbijgangers neer kunnen strijken, maar de vrijwilligers verwelkomen ook veel vaste gasten. Gasten bepalen zelf hoeveel ze geven voor wat ze hebben genuttigd.

“Wij schenken  koffie en aandacht”

De Koffiebus faciliteert ontmoetingen tussen buurtbewoners. Zo zijn er de afgelopen jaren verbindingen en buurtrelaties ontstaan. Daarmee helpt De Koffiebus in de strijd tegen eenzaamheid. De vrijwilligers schenken niet alleen maar lekkere koffie, maar ook oprechte aandacht aan de bezoekers. Ondertussen helpen ze mensen de weg vinden in hun eigen buurt. Zoals Harm het zegt: “We zijn een soort sociale VVV.” De Buurtwetertegel is een erkenning voor het succes en de vrijwilligers van De Koffiebus.

De Buurtwetertegel

De Buurtwetertegel is voortgekomen uit het initiatief Buurtweter van de G1000 in 2014. De initiatiefgroep ontdekte dat er al zoveel mensen zijn in Amersfoort, die zich inzetten voor hun buren en buurt, dat ze besloten hebben om een blijk van waardering te ontwikkelen, die regelmatig wordt uitgereikt aan de echte Buurtweters van Amersfoort. De Buurtwetertegels zijn vrijwillig ontworpen en uitgevoerd door Anja Claassen, een keramiste uit Schothorst.

Iemand nomineren?

Heb jij iemand in de buurt die weet wat er speelt en vraag en aanbod bij elkaar brengt? Bij wie je terecht kunt met praktische vragen als “Bij wie zou ik een ladder kunnen lenen?”, “Is er iemand die mijn hond een paar keer per week uit zou willen laten?”, of “Zou een buurtgenoot voor mij wat boodschappen kunnen meenemen?”. Je kunt deze meer dan goeie buur nomineren voor een Buurtwetertegel, door een mail met motivatie te sturen aan buurtwetertegel@bewoners033.nl.

13 december 2021 / door / in , ,
De Broedplaats van 25 november – een prettig en productief samenzijn

Voor deze Broedplaats hadden we het oude rechtbankgebouw als inspirerende plek in de stad beloofd. Uiteindelijk hebben we toch moeten kiezen voor onze eigen huis- en werkkamers. Vanuit deze verschillende plekken zijn we met een bescheiden maar mooie en diverse groep van inwoners, ambtenaren en wethouder Roald van der Linde bij elkaar gekomen.

Het online-effect

Het is steeds weer interessant om te zien en te ervaren hoe zowel een fysieke als online broedplaats hun eigen karakteristieken hebben. Bij de online Broedplaats zijn we er onderhand aan gewend geraakt dat we bij binnenkomst op elkaar wachten en soms nog te horen krijgen dat de kinderen nog even naar bed gebracht moeten worden. Het geeft mooie inkijkjes in het alledaagse leven van bewoners van onze stad. Het maakt de online Broedplaats op een heel andere manier nabij en verbindend.

foto: Pixabay

Opening en pitches

Na de opening van de Broedplaats door Maarten vertelde Jan Kooning (Bewoners033) aan de aanwezigen over alle zaken waar Bewoners033 momenteel mee bezig is. Hierbij horen diensten als het inloopspreekuur, de Burgerborrel en de nieuwe dienst Advies033 die in volle ontwikkeling is.

Aangezien we deze Broedplaats ervoor hadden gekozen de mededelingen aan het eind van de Broedplaats te doen was het daarna tijd voor de pitches. Twee pitchers hadden zich al aangemeld voor de pitch van drie minuten. Helaas moest één van hen op het laatste moment afzeggen – hopelijk kunnen we deze pitch een volgende keer horen. Mooi toeval was dat deze mededeling maakte dat Edgar Koning van Gebiedscoöperatie Eemland besloot om zijn mededeling in te wisselen voor een pitch. Maar eerst was Sander Kooijman aan de beurt:

“Ik ben Sander Kooijman, bewoner in Amersfoort, schoolmaatschappelijk werker (in Den Haag) en kindercoach praktijk jeugd- kinderpraktijk Rota (Amersfoort). Het is mijn missie om te gaan voor gelukkige kinderen in Amersfoort. In deze tijd merk ik dat hulp wegvalt voor veel kinderen. Voor ouders betekent dit dat er nóg meer van hen wordt gevraagd. Praten met kinderen is ontzettend belangrijk. Dan heb ik het niet over gewoon praten, maar praten over gevoelens. Veel ouders vinden dit lastig, ze hebben het zelf vroeger niet meegekregen.

Praten over gevoelens is niet zo moeilijk als je aansluit bij de taal van kinderen om verbinding te zoeken. Ik heb daarom een ‘challenge’ ontwikkeld, waarmee ouders in tien dagen in hun eigen tijd samen met hun kind aan de slag gaan met spel en verbeelding. Hierbij horen opdrachten en worden zij geholpen met achtergrondinformatie, ondersteunende video’s en een besloten Facebook community. Er kunnen een onbeperkt aantal deelnemers gratis aan deze ‘challenge’ meedoen.

Het lijkt mij fantastisch om met zo veel mogelijk ouders en kinderen deze ‘challenge’ in de loop van het komende jaar te doen, bijvoorbeeld in maart. Hiervoor ben ik op zoek naar partijen die met kinderen werken: scholen, zorginstellingen, instanties. Welke personen, instanties en samenwerkingsverbanden kunnen mij hierbij meehelpen?”

Sander is voor extra tips te bereiken via: info@jeugdenkonderpraktijkrota.nl, https//:jeugdenkinderpraktijkrota.nl en 06 18 39 85 33.

Sander hoopt, zoals hij verder vertelde, dat tijdens het einde van de challenge een fysieke eindbijeenkomst weer tot de mogelijkheden hoort. Het zou zoals hij aangaf mooi zijn als we in deze tijden zo met elkaar aan de slag kunnen gaan om verbinding te zoeken. Daarbij zou hij dan wel ook hulp nodig hebben.

Na Sanders pitch was het tijd voor Edgar Koning. Edgar vroeg in zijn pitch meedenkkracht voor het vinden van nieuwe bestuursleden voor Gebiedscoöperatie Eemland. Bij deze gebiedscoöperatie staan lokaal eigenaarschap en projecten centraal die de belangen en waarde van bewoners en natuur in Eemland ondersteunen. Hiervoor zijn volgens de coöperatie nieuwe spelregels nodig tussen het publieke, private en burgerlijke domein. Een voorbeeld van een project waar de coöperatie zich momenteel mee bezighoudt is betaalbaar gezond biologisch voedsel uit regionale duurzame productie. Voor meer informatie die Edgar en de coöperatie mogelijk kunnen helpen aan een veelzijdige bestuurder, stuur je tips naar: info@gebiedscooperatie-eemland.nl.

Weer plenair

Het was mooi om te horen dat zowel Sander als Edgar de nodige tips hadden gehad. Sander heeft bijvoorbeeld de tip gekregen om vooral om één op één contact te leggen en contact te zoeken met bibliotheken, kerken, schoolartsen, de GGD, JGZ, buurthuizen, het wijkteam en kinderwerkers. Daarnaast is hem de tip gegeven een korte video te maken waarin Sander de challenge uitlegt. Andere tips of hulp van mensen die dit verslag lezen blijven heel welkom.

Edgar gaf aan dat zijn oproep voor nieuwe bestuurders ook tot de nodige tips heeft geleid. Hierbij was vooral de tip ‘maak het concreet’ de boodschap. In het presenteren over wat de gebiedscoöperatie beoogt en het kunnen geven van concrete voorbeelden is het steeds weer belangrijk dit concreet te kunnen vertellen. Zeker omdat nog niet iedereen bekend is met het concept van de gebiedscoöperatie. En daarnaast is er ook scherpte gegeven in het nadenken over wat voor bestuursleden men nodig heeft en met welk profiel? Tot slot zijn er diverse tips gegeven voor partijen, waaronder diverse ondernemers en bijvoorbeeld de Rabobank. Edgar had zoals hij aangaf de nodige scherpte meegekregen om weer fris te kunnen kijken.

Mededelingen en afsluiting

Zoals beloofd aan het begin van De Broedplaats waren deze keer de mededelingen aan het eind. Marc Veldman van Gemeente Amersfoort vertelde over het festival ‘Wij Doen Het Samen’ dat 9 april 2022 zal plaatsvinden in Amersfoort. Dit is een festival waarbij initiatiefnemers van bewonersinitiatieven van vanuit het hele land elkaar kunnen ontmoeten en elkaar inspireren. Marc heeft de festivalorganisatie gesproken, daarbij is Marc verteld dat men graag een platform biedt aan bewonersinitiatieven in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen om zich te positioneren. Dus: Heb jij een initiatief met een goed idee, die een plekje op het podium verdient of heb je een workshop in de aanbieding? Geef dit dan door via: broedplaats@bewoners033.nl. Wij zullen je dan in contact brengen met Marc.

Maarten herhaalde vervolgens, gevraagd door Sélène Brinkhof, de oproep van Denktank Inclusieve stad. Nog steeds staat de vraag uit naar inwoners uit de stad die actief mee willen denken en doen. Deze denktank bestaat uit een vast team en een flexibel netwerk aan inwoners. In het kernteam zitten nu vier inwoners. Ook in december is de denktank nog op zoek naar nieuwe leden voor het team. Het zou volgens Sélène geweldig zijn als ze nieuwe leden vinden die diversiteit brengen in achtergrond, leeftijd, ervaringen, etc. Hebben jullie tips of heb je zelf misschien interesse? Bericht de denktank via: sra.brinkhof@amersfoort.nl.

Aan het slot van deze online Broedplaats nam Jan Kooning het woord. Jan vertelde dat binnenkort de nieuwe winnaar van de Buurtwetertegel weer bekend zal worden. Een buurtweter is een buurtbewoner die ‘alles’ weet over zijn of haar buurt en zodoende mensen in de eigen buurt verbindt door vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Ook vertelde Jan dat wij ook voor het nieuwe jaar weer het nodige zullen organiseren en van plan zijn te gaan experimenteren met variaties op de Broedplaatsen zoals we die nu gewend zijn. De datum voor de volgende Broedplaats moet nog bepaald worden, maar dit alles belooft in ieder geval alvast enkele mooie dingen voor 2022.

Graag wensen we vanuit de Broedplaats jullie alvast prettige feestdagen. Graag tot in het nieuwe jaar!

Maarten Rector,
namens Bewoners033

13 december 2021 / door / in
Samen Meten Utrecht zoekt 300 bewoners voor verkeerstellingen

Hoeveel verkeer komt er eigenlijk door de straat? Zijn het vooral fietsers, of auto’s of zwaarder verkeer? En houden auto’s zich eigenlijk wel aan de snelheid? Er zijn nog maar weinig gegevens beschikbaar over verkeer in onze woonstraten. Maar daar komt verandering in. Samen Meten Utrecht zoekt namelijk 300 inwoners in de provincie Utrecht, die vanuit hun eigen huis met een sensor aan het raam verkeer willen tellen.

De verkeerstellers gaan meedoen in het project Telraam. Met Telraam helpen inwoners op eenvoudige wijze met verkeerstellingen, in wijken, straten en buurten. De deelnemers krijgen de beschikking over een sensor, die eenvoudig op het raam van de woning wordt geplaatst. De sensor geeft automatisch tellingen door van fietsers, voetgangers, auto’s en zwaarder verkeer. Alle metingen zijn terug te vinden via www.telraam.net.

De informatie die wordt verzameld is voor inwoners heel interessant. Het levert direct inzicht op over de eigen straat en woonomgeving. Maar ook door overheden of onderzoekers kunnen de gegevens goed gebruikt worden om bijvoorbeeld inzicht te krijgen in de relatie tussen verkeer en leefbaarheid in de wijk.

Telraam is een Belgisch initiatief. Daar zijn al langer diverse sensoren actief op meerdere plekken in het land. Er is afgelopen jaar al een pilot gedaan met 20 sensoren in de provincie Utrecht en dat leverde tot 1 november al meer dan 67.000 uren aan verkeerstellingen op. De sensoren gaven interessante informatie over de deelnemende straten en het gebruik van de straten. Effecten van bijvoorbeeld lockdowns of omleidingen werden duidelijk zichtbaar in de data. Maar ook kon worden vastgesteld dat mensen zich minder goed aan de snelheid houden als het rustiger is op straat, bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Op minder drukke momenten, gaat de snelheid dus omhoog.

Er wordt nu opgeschaald naar 300 sensoren in de provincie Utrecht. Inwoners in de provincie Utrecht die geïnteresseerd zijn in deelname, kunnen zich aanmelden via www.samenmetenutrecht.nl/telraam.

Telraam in Utrecht is een initiatief van Samen Meten Utrecht, een community platform voor inwoners die meten aan hun leefomgeving in de provincie Utrecht. Er zijn, naast Telraam, al diverse andere meetprojecten actief in de provincie. Het platform is voor iedereen in de provincie Utrecht met interesse in leefomgeving, data en onderzoek en wordt ondersteund door de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven.

Uit een persbericht van Natuur- en Milieufederatie Utrecht

 

12 december 2021 / door / in
LSA Bewoners zoekt nieuwe bestuursleden

LSA Bewoners is een vereniging van actieve bewonersgroepen door het hele land die zich inzetten voor hun buurt. Zo runnen bewonersgroepen bijvoorbeeld buurthuizen, lokale fondsen of onmisbare ontmoetingsplekken. Ze werken aan een eerlijke en sociale energietransitie. Sommige bewonersinitiatieven groeien uit tot BewonersBedrijf of WijkBV en creëren mét en vóór buurtbewoners sociale werkplekken in het hart van de gemeenschap.

In deze vereniging van actieve bewoners heeft het bestuur een belangrijke functie. Zij houdt de vereniging op koers, neemt samen met leden beslissingen over de toekomst van de organisatie en zijn belangrijke sparringspartner van het team.

Op de komende Algemene Ledenvergadering van 26 maart 2022 loopt de termijn van twee van de bestuursleden af. Hier vind je het huidige bestuursteam. Met de vacature door het vertrek van een andere bestuurder vorig jaar komen er dus 3 plekken vrij in het bestuur: twee algemeen bestuursleden en een voorzitter.

Lijkt het je leuk om jouw bestuurlijk talent in te zetten voor bewonerskracht in Nederland? Of ken je mensen in jouw omgeving die de perfecte kandidaat zijn?

Hier vind je de vacatures. De uiterste datum om te reageren is 4 januari 2022.

12 december 2021 / door / in
Subsidies voor sport en bewegen weer beschikbaar

Sportverenigingen, inwoners en organisatoren kunnen bij de gemeente Amersfoort weer een aanvraag doen voor extra geld om nog meer Amersfoorters in beweging te krijgen. Bijvoorbeeld door de accommodatie aan te passen of een evenement te organiseren. Voor 2022 wordt namelijk € 540.000,- euro subsidie beschikbaar gesteld voor sport en beweging.

De helft van het bedrag is bedoeld voor activiteiten die sport en beweging bevorderen en de andere helft voor investeringen op het gebied van sport en beweging. Voor kleinere bedragen dien je de aanvraag drie maanden van te voren in te dienen, voor grotere bedragen zes maanden van te voren. Klik hier voor meer informatie.

9 november 2021 / door / in
Vraag een voucher aan om een boom te planten

Een persbericht van Natuur- en Milieufederatie Utrecht:

Voucherregeling verlengd: provincie Utrecht geeft inwoners kans om eigen omgeving te vergroenen  

De voucherregeling Beleef en Bewonder! 2021 heeft nog een eindsprintje! Er is nog budget over van de regeling die van juni tot en met augustus dit jaar openstond. Bewoners kunnen dit najaar een voucher ter waarde van € 500 of € 1.000 aanvragen, specifiek voor projecten waar bomen geplant worden. Bomen geven schaduw en verkoeling, dragen bij aan een goede waterhuishouding en geven ruimte aan vogels en insecten. Qua locaties kun je denken aan schoolpleinen, zorgboerderijen, speeltuinen en sportparken. Op deze manier dragen de vouchers bij aan een groene en gezonde leefomgeving. Aanmelden voor de vouchers kan vanaf 15 november.

De vouchers zijn aan te vragen door inwoners en vrijwilligersinitiatieven die hun dorp of wijk willen vergroenen. Dit voorjaar is de voucherregeling ‘Beleef en Bewonder!’ al weer voor de derde keer van start gegaan. Deze ronde was er extra aandacht voor projecten gericht op klimaatadaptatie. De ‘Bomeneditie’ van dit najaar sluit hier goed bij aan: bomen nemen CO2 en fijnstof op, gaan droogte tegen en geven verkoeling bij extreme hitte. Deze ‘Bomeneditie’ sluit daarnaast aan bij de ambitie van de provincie Utrecht om 600.000 extra bomen te planten in 2023. Deze ambitie ligt vastgelegd in het Bomen Actieplan.

Uitvoering
De uitvoering van de voucherregeling is in handen van Groen aan de Buurt. Binnen dit programma worden vrijwilligers en gemeenten ondersteund bij de uitvoering van groene buurtprojecten. Groen aan de Buurt is een samenwerking tussen IVN Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht en wordt gefinancierd door de provincie Utrecht. Kijk voor meer informatie op de website www.groenaandebuurt.nl.

Aanmelden
Via de website van Groenaandebuurt kunnen geïnteresseerden meer informatie over de regeling vinden, waaronder ook het reglement en aanvraagformulier. De ervaring leert dat de vouchers snel weg zijn. Wij roepen geïnteresseerden dan ook op zich snel te melden.

1 november 2021 / door / in