Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Nieuws/Achtergrond
Broedplaats dinsdag 14 mei 2020

De Broedplaats is een bijeenkomst waarin inwoners, gemeenteraadsleden, wethouders, ambtenaren, adviseurs en alle andere mensen die Amersfoort verder willen helpen elkaar ontmoeten en samen kunnen broeden op ideeën voor Amersfoort!

Bij de Broedplaats kan iedereen een pitch doen of een presentatie geven van max. 3 minuten. In die pitch of presentatie kan het gaan over een idee of vraag waar de spreker met anderen over wil spreken. Soms gaat dat over een heel pril idee “wat zou het toch mooi zijn als…” of “het kan toch niet zijn dat…”. En soms hebben zij het ook hele concrete vragen: “kan iemand mij helpen met dit of dat…”Vervolgens kiezen de aanwezigen met welke spreker zij mee willen denken om het initiatief of idee verder te helpen. In de praktijk blijkt elke keer dat iedereen met leuke nieuwe ideeën en suggesties voor Amersfoort naar huis gaat.

De Broedplaats is altijd op wisselende locaties in Amersfoort. Bewoners033 laat daarmee ook zien wat er allemaal gebeurt in onze gemeente. Zo krijgen initiatieven de kans zich te presenteren bij een diverse groep van Amersfoorters. Ook zo maken we samen Amersfoort. Eens per jaar is de Broedplaats op het gemeentehuis

Normaal is er vanaf 18:00 een gezamenlijke maaltijd voor wie daar gebruik van wil maken, waar men informeel met elkaar kan spreken en met elkaar kan kennismaken. Vanaf 19:00 beginnen we met de presentaties. De avond duurt tot ongeveer 21:00, soms wat langer. De tijden zijn wat anders wanneer de Broedplaats op het gemeentehuis plaatsvindt. Dan begint de inloop om 15.45 en van 16.00 tot ongeveer 17.45 zijn er de pitches en besprekingen. We sluiten de bijeenkomst af met een gezamenlijke maaltijd voor wie daar gebruik van wil maken, om informeel verder te kunnen praten.

AANMELDEN
Meld je aan! Stuur een mail naar broedplaats@bewoners033.
Bij de aanmelding maakt het niet uit of je wilt pitchen of dat je mee wilt denken.

Graag tot ziens op 14 mei!

1 april 2020 / door / in , , , , , , , , , ,
Burgerborrel 15-4-2020 in De Ontmoeting

Op woensdagavond 15 april 2020 is de volgende Burgerborrel, in De Ontmoeting (De Bekroning 2, op de grens tussen Kattenbroek en Zielhorst). De deuren zijn open van 19 uur en de start is om 19:30, einde rond 21:30. De zeepkist is het vaste onderdeel waar je een initiatief kunt presenteren of je vraag kunt stellen. Aanmelden is niet nodig.

De Burgerborrel is er voor iedereen die zich op de een of andere manier voor de stad en dorpen in Amersfoort inzet. Bijvoorbeeld bij een buurt- of wijkvereniging, een belangenorganisatie of een stadsbrede maatschappelijke activiteit. Ook gemeenteraadsleden en mensen die vanuit hun werk geïnteresseerd zijn in initiatiefrijke bewoners, zijn van harte welkom.

Het motto van de Burgerborrel is “Kennis maken = Kennis delen”. Het is een netwerkbijeenkomst bedoeld om bewoners bij elkaar te brengen. Het is belangrijk dat ook de initiatieven gezamenlijk laten zien dat zij een grote rol spelen als het gaat om de leefbaarheid van Amersfoort. Het gaat erom je activiteit of initiatief te presenteren aan je mede-Amersfoorters, en te horen wat anderen te vertellen hebben. Zo inspireren en motiveren we elkaar, leren we van elkaar. Samen maken we Amersfoort!

De toegang is gratis, consumpties zijn op eigen kosten. Houd er rekening mee dat je niet kunt pinnen.

burgerborrel@bewoners033.nl

15 maart 2020 / door / in , , , , , , , , , , , , ,
Vermeerkwartier start met Buurthulp voor thuiszitters en zorgverleners

Op dit moment werken mensen in de zorg en andere kritieke diensten zoals politie, ambulance en brandweer zich rot voor onze collectieve gezondheid. We zullen hen hard nodig hebben! Ook is de algemene verwachting dat in de komende periode mensen in quarantaine moeten gaan, die dan de deur niet uit kunnen of mogen.

Om hen te ondersteunen is in het Vermeerkwartier de Buurthulp gestart. Ondanks dat men nu nog geen inzicht heeft in de vraag en het aanbod in deze wijk of buurt wilde een aantal bewoners toch iets bedenken om elkaar te kunnen helpen. Je kunt je voorstellen dat als je de zoveelste dienst van twaalf uur hebt gedraaid in het Meander, je blij bent als er wat boodschappen voor je klaar staan! Of als je pakje weggebracht is naar de winkel omdat je in winkeltijd op het politiebureau aan het werk was. Of dat je met je gezin in quarantaine zit en geen medicijnen kunt ophalen bij de apotheek, etc.

Je kunt op drie manieren meedoen met Buurthulp Vermeerkwartier:

  1. Ik wil graag gebruikmaken van de buurthulp.
  2. Ik wil graag een buurtbewoner helpen.
  3. Ik wil graag helpen met de coördinatie van de buurthulp.

In alle drie de gevallen kun je je opgeven via email: buurtwachtvermeerkwartier@gmail.com.

Keuze 1: Heb je ondersteuning nodig, geef dan in de mail even aan waar het om gaat en wanneer het zou moeten plaatsvinden, met vermelding van je naam en telefoonnummer/email, dan kunnen we het inplannen.

Keuze 2: Wil je helpen dan maken we een vrijwilligersprofiel aan en word je via email uitgenodigd als er een verzoek om hulp is binnengekomen. We zijn op dit moment bezig met het inrichten van een vrijwilligersplatform, daarover later meer.

Het initiatief ‘Buurthulp Vermeerkwartier’ is ontstaan vanuit het initiatief ‘Buurtwacht Vermeerkwartier’, dat opgericht werd tijdens een periode dat er veel inbraken waren in de buurt.

Misschien ook iets voor andere wijken?

14 maart 2020 / door / in ,
Stichting Voor je buurt traint en helpt met Crowdfunding

Om lokale initiatieven te realiseren, zijn er altijd mensen en financiële middelen nog. Stichting Voor je Buurt is gestart om iedereen met een idee voor een lokaal initiatief hierbij te ondersteunen. Door middel van campagne voeren kunnen mensen, geld en hulp gemobiliseerd worden. Dit zorgt ook voor een actief betrokken community die een initiatief bezoekt, eraan meehelpt, het verder verspreidt en/of actief volgt. 

Ontstaan van Voor je Buurt

Om crowdfunding en campagne voeren aan te kunnen bieden aan iedereen met een maatschappelijk idee, is het pilotproject Voor je Buurt in 2012 gestart door Kennisland, samen met Netwerk Democratie en andere partners. Het platform voorjebuurt.nl werd in 2013 gelanceerd en binnen Kennisland succesvol opgebouwd. Deze pilot bleek een succes: vele succesvolle crowdfundingcampagnes voor maatschappelijke initiatieven werden gevoerd op het platform.

Wereldwijd was Voor je Buurt een van de eerste platformen die zich specialiseerde in crowdfunding voor lokaal, maatschappelijk initiatief. Sinds 1 januari 2015 staat Stichting Voor je Buurt op eigen benen.  Voor je Buurt is een stichting met 8 medewerkers. De stichting heeft geen winstoogmerk, maar ontvangt ook geen structurele subsidies.

Hoe helpt Voor je Buurt?

Via Voor je Buurt kan iedereen met een goed idee voor zijn of haar buurt, dorp of stad een crowdfundingcampagne starten. Het Voor je Buurt-team denkt met je mee en geeft je advies over de opzet van je campagne. Bij crowdfunding voer je actief campagne in je eigen netwerk om geld, hulp en materiaal in te zamelen voor je campagne. Voor je Buurt heeft een aparte rekening voor het geld dat je ophaalt.

De voorwaarden zijn als volgt:

  • Jouw initiatief draagt bij aan een leuker, gezelliger, socialer of veiligere buurt, dorp of stad en jij bent in staat om je netwerk te activeren om bij te dragen aan jouw campagne.
  • Je campagne is succesvol als je je doelbedrag haalt. Als je campagne succesvol is, rekenen wij 5 procent fee van het opgehaalde bedrag. Lees de spelregels hieronder voor de details.

Als je je doelbedrag haalt, dan ontvangt Voor je Buurt 5% van het bedrag als compensatie voor de geboden hulp. Zo blijft ook Voor je Buurt overeind, zonder subsidie. Als je je doelbedrag niet haalt, dan helpt Voor je Buurt met volgende stappen. Hier vind je alle informatie.

12 maart 2020 / door / in ,
Bewoners033 ook aanwezig op het We doen het samen! Festival

Vanwege de Covid-19 uitbraak wordt het We doen het samen! Festival verzet naar een latere datum, naar het nu lijkt in september.

Klik hier voor een FAQ omtrent dit uitstel.

Zin in een dag vol inspiratie, nieuwe kennismakingen en interessante workshops om jouw burgerinitiatief, project of idee een boost te geven? Kom, dan doen we het samen!

Het We doen het samen! Festival betekent gezelligheid, praktische tips, inzichten en financiële mogelijkheden voor je project of initiatief. Met bijna vijftig workshops, de jaarlijkse uitreikingen van Kern met Pit en de Nationale Vrijwilligersprijs, Donatie op Locatie en het gezellige Buurtplein waar je talloze fondsen en organisaties vindt die jouw initiatief verder kunnen helpen.

Van crowdfunding tot impact maken en buurtbudgetten: je kunt kiezen uit bijna 50 (!) workshops die je bijspijkeren, eye-openers geven of praktische handvatten. En tal van boeiende sprekers laten je naar huis gaan met inspirerende verhalen. Je kunt je inschrijven voor de workshops via de Festival app. Voor plenaire sessies zoals sprekers en uitreikingen hoef je je niet in te schrijven.

Bewoners033 doet mee

Een van de workshops wordt gepresenteerd door Bewoners033: wij presenteren een mini-Broedplaats, voor mensen die bij het starten of doorzetten van een initiatief behoefte hebben om met andere initiatiefnemers van gedachten te wisselen en ervaringen te delen en gebruik te maken van elkaars kennis en kennissen. Dat kan op verschillende manieren, en een daarvan is de Broedplaats. De Broedplaats is een bijeenkomst waarin inwoners, gemeenteraadsleden, wethouders en ambtenaren elkaar ontmoeten en samen kunnen broeden op ideeën. Tijdens de Broedplaats kan iedereen hiervoor een minipresentatie van maximaal 3 minuten houden. Vervolgens kiezen de aanwezigen met wie zij mee willen denken om het initiatief of idee verder te helpen. In deze workshop laten we aan de hand van een Mini-Broedplaats zien hoe dat werkt.

De workshop vindt plaats van 12:00-12:45 uur in ‘Tana’. Deze ruimte heeft plek voor 30 deelnemers.

Download de festival app

Je kunt je nu al inschrijven voor deze en andere workshops via de festival app. Deze app kun je vinden in Google Play en de App Store onder de naam ‘We doen het samen!’ of kijk op https://www.wedoenhetsamen.nu/festival-app/. Het is handig je vooraf in te schrijven, zodat je zeker weet dat je een plekje hebt. Natuurlijk kun je ook op het festival proberen nog een plaats te bemachtigen voor de workshops: dit kan bij de registratiebalie.

Buurtplein

Het Buurtplein is het kloppende hart van het festival. In en rond de grote tent, midden op het festivalterrein, vind je een bonte verzameling van interessante fondsen & projecten, adviseurs, muziek, kappers, stoelmasseurs en foodtrucks waar je lekker eten en drinken kunt halen.

Ben je op zoek naar advies, tips of informatie over buurtprojecten, sociale initiatieven, burgerinitiatieven, right to challenge of financieringsmogelijkheden? Loop dan zeker even langs bij de stands van verschillende organisaties op dit gebied, op het dorpsplein. Wijsheid gegarandeerd!

Het spreekuur is geopend!

Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, LinkedIn, Snapchat… soms zie je door de bomen het bos niet meer: welk kanaal is nou handig voor jouw initiatief? En hoe richt je dat dan in? Waar zit je doelgroep en hoe vind je ze? Geen zorgen, de Social Media Dokter weet raad. Schuif gerust aan tijdens haar spreekuur!

DONATIE OP LOCATIE VAN VSBFONDS

Dit jaar is het thema van de festivaleditie van Donatie op Locatie ‘De Kracht van de Wijk!’

Heb je een mooi idee waardoor andere mensen in je buurt of wijk mee kunnen doen aan een sociale of culturele activiteit? En kunnen deze mensen daardoor anderen ontmoeten, inspireren en zich verder ontwikkelen? Misschien gaan wij je helpen dat plan binnenkort uit te voeren! Tijdens We doen het samen! Festival op zaterdag 28 maart aanstaande kennen we donaties van maximaal € 10.000,- toe.

Waar moet je plan aan voldoen?
Kijk of je plan aansluit op onze beleidslijn ‘Samen bouwen aan een betere community’ en doorloop daarna de donatiescan.

Meedoen?
Wil je kans maken om je idee te pitchen op onze festivaleditie van Donatie op locatie, doe dan een aanvraag via onze website. Tip: kies in de donatiescan bij de categorievraag voor ‘Samen bouwen aan een betere community’.

Als je de donatiescan succesvol hebt doorlopen kun je een aanvraag indienen via het digitale aanvraagformulier. In dit aanvraagformulier kun je aangeven dat het om een aanvraag gaat voor We Doen Het Samen! Festival. Om mee te kunnen doen is het belangrijk dat je dit vóór 20 maart doet.

Wij laten je in de week voor het festival weten of we je uitnodigen voor een gesprek met één van onze adviseurs. Overtuig ons in een persoonlijk gesprek van de kracht van je plan en ga aan het einde van de dag met geld naar huis om je idee uit te voeren!

Ook als je geen uitnodiging voor een gesprek ontvangt, ben je natuurlijk van harte welkom op het festival. Om je initiatief kracht bij te zetten, kun je er kennis vergaren, je ervaringen delen en leren van die van anderen en je netwerk vergroten.

Donatie op Locatie wordt op het festival georganiseerd door het VSBfonds.

Het We doen het samen! Festival vindt plaats in en rond de oude Prodentfabriek (Oude Fabrieksstraat 20), op 28 maart 2020 van 10 tot 18 uur.

11 maart 2020 / door / in ,
GEANNULEERD Workshop Maak je tuin klimaatbestendig 27-3-2020

Workshop Maak van je tuin een klimaatbestendige tuin
Tijd en datum: 27 maart 2020 |14.00 – 17.30 uur | Het Groene Huis

Jouw tuin kan bijdragen om hittestress, wateroverlast en droogte tegen te gaan. Maak deze zo groen mogelijk: steen eruit, plant erin.
Tijdens deze workshop leer je o.a.:
• omgaan met regenwater (gebruiken en infiltreren)
• welke plant waar?
• waterdoorlatende verhardingen
• en meer!
Onder begeleiding van een deskundige ga je tijdens deze workshop in een kleine groep aan de slag met de indeling van je nieuwe tuin of aanpassingen van je huidige tuin. Zo wordt je tuin een gezellige en klimaatbestendige plek, goed voor mens en dier.

Kosten: Geen
Aanmelden: verplicht

 

9 maart 2020 / door / in ,