Nieuws/Achtergrond

Onthulling / terugkeer van beeld “De Duif” op zaterdag 10 juni

 

Zaterdag 10 juni is de onthulling en terugkeer van beeld ‘De Duif’ door burgemeester Lucas Bolsius en Arie Terschegget (ontwerper en maker van het eerste houten beeld). Thijs Trompert van kunstenaarscollectief ATMosphere heeft een vernieuwde, stalen versie van De Duif ontworpen en gemaakt. Met deze onthulling keert De Duif terug op de oude stek, de meerpaal in de Eemhaven van Amersfoort. Het beeld is een eerbetoon aan de vele duivenmelkers van het vroegere volksbuurtje ‘Het Sasje’ dat op de plek van het Eemplein stond.

Datum: zaterdag 10 juni

Tijd: 14.00 uur

Locatie: Eemhaven (op de brug Het Sasje), Kleine Koppel.

U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

7 juni 2023No comments
Sint-Jorispenning voor Zeger van Maanen, voorzitter stichting Waterlijn en Keijlijn

Op maandag 8 mei 2023 ontving Zeger van Maanen de Sint-Jorispenning van de stad Amersfoort uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Hij ontving de gemeentelijke onderscheiding ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van de stichting Waterlijn en Keijlijn tijdens een plenaire vergadering van de stichting Waterlijn.

Burgemeester Bolsius: “De stichting Waterlijn en Keijlijn zijn topattracties voor Amersfoort en de regio. De inzet en betrokkenheid van Zeger van Maanen voor de stichting Waterlijn en Keijlijn heeft bijgedragen aan de promotie van Amersfoort. Waterlijn is tweemaal gekozen tot het “leukste uitje van de provincie Utrecht”. Ook heeft de stichting diverse Zilveren Awards in ontvangst mogen nemen”.

Van Maanen startte in 2004 als vrijwilliger voor de stichting Waterlijn. Een jaar later werd hij secretaris en vanaf 2009 tot 2011 combineerde hij die functie met het vicevoorzitterschap. Vanaf 2011 werd hij voorzitter van de stichting en twee jaar later ook van de stichting Keijlijn. Onder zijn voorzitterschap zijn er veel nieuwe initiatieven tot stand gekomen en ontvingen zij vele toeristen en bezoekers. Jarenlang gaf hij leiding aan meer dan 100 vrijwilligers.

Van 1997 tot 1991 was hij penningmeester van de voetbalvereniging CJVV. In die periode legde hij een stevig fundament voor de latere verhuizing van CJVV van sportpark Nimmerdor naar het sportpark Vermeerkwartier. Tot op heden is hij actief als vrijwilliger voor de voetbalvereniging.

Uit een persbericht van de gemeente Amersfoort

12 mei 2023No comments,
De Burgerborrel van 13 april in Wijkboerderij Nieuwland

Donderdagavond 13 april hadden we in de sfeervolle wijkboerderij van Nieuwland onze eerste Burgerborrel van dit jaar. We waren met ongeveer 18 mensen bij elkaar wat zorgde voor een gemoedelijke en gezellige sfeer. Dit nodigde dan ook meteen al diverse van de aanwezigen uit om op de zeepkist een mededeling te doen of vraag te stellen. Daarna was het tot voor de borrel die uiteindelijke voorbij 10 uur duurde. Voor een indruk zie de fotocollage hieronder.

Graag zien we jullie weer bij de volgende Broedplaats 7 juni of Burgerborrel 11 oktober.

1 mei 2023No comments,
De Broedplaats van 16 maart 2023 bij Huis Miereveld

Met de Broedplaats waren we deze keer te gast bij Huis Miereveld. De voormalige basisschool in het Leusderkwartier is afgelopen jaar omgetoverd tot een prachtige plek met ruimte voor creatief ondernemers. Daarnaast staat de deur altijd open voor wijkbewoners voor een kopje koffie in de huiskamer of om bijvoorbeeld het vers biologische brood te kopen bij de huisbakker. Deze keer vielen we met onze neus in de boter fantastisch lekkere broodjes en heerlijke soep waren vers voor ons klaargemaakt. Dat was een fijne inleiding voor De Broedplaats.

De sfeer zat er na het eten in de gezellige huiskamer goed in. Zoals gebruikelijk begon daarna de Broedplaats met het welkom van Jan Huurdeman, voorzitter van Bewoners033. Jan vertelde niet alleen kort over de avond voor gaf de aanwezigen ook een introductie van de activiteiten van Bewoners033, denk daarbij naast De Broedplaats aan De Burgerborrel en Advies033.

Voordat we naar de pitches toegingen gaven we eerst nog snel het woord aan een Amersfoorter die op zijn visitekaartje Compost Experience Officer heeft staan. Deze bijzondere titel is van Edgar van Groningen van De Stadswormerij. Edgar moest deze avond namelijk snel door naar een bewonersavond van Duurzaam Amersfoort Zuid over warmtenetten. Edgar vertelde dat De Stadswormerij voor hun nieuwe plek dit voorjaar een crowdfunding gaat organiseren. Voor meer informatie kan hiervoor contact met Edgar worden gezocht.

De pitches

Daarna was het echt tijd geworden voor de verschillende pitches die we deze avond in petto hadden. Allereerst namen Karen en Nanda van het nog te starten initiatief Beewell het woord. Met Beewell willen zij een natuurvriendelijke tuin creëren voor zowel mensen als bijen. Voor bijen door inheemse planten te planten die goed zijn voor verschillende soorten bijen Daarnaast goed voor mensen omdat zij daar in de tuin kunnen werken om te herstellen van tegenslag of om bijvoorbeeld te re-integreren. Voor dit initiatief zijn Karen en Nanda op zoek naar een plek in Amersfoort waar zij zich kunnen vestigen om deze tuin te realiseren. Karen en Nanda vroegen de aanwezigen hierin mee te denken.

Daarna vroeg Herman van Stichting Burgerinitiatieven Amersfoort Zuid aandacht voor Pareltjes van Zuid dat 3 juni van 11.00 tot 16.00 uur zal plaatsvinden (voorheen Wijkfeest Amersfoort Zuid). De bedoeling is om de informatiemarkt om te vormen tot een interactief, gezellig en informatief festijn voor en door de wijkbewoners, waarbij de bewoners door presentaties ook kennis kunnen maken met talenten, organisaties en activiteiten. Denk daarbij aan activiteiten als theatersport, tot verhalentafels, sport en een open podium, en nog veel meer. Herman had drie vragen voor ons, welke ideeen er zijn voor het festijn, wie kent er mensen uit Amersfoort Zuid die verhalen te delen hebben en hoe kunnen we de financiering voor aankomende jaren kostendekkend gaan krijgen?

Vervolgens gaf Jeanette samen met Lars een pitch over het initiatief H’ArtSnaar van Jeanette en Lars Zij willen kinderen in Amersfoort die buiten hun schuld thuis komen te zitten (zogenaamde thuiszitters) de kans geven te ervaren dat zij ook talent hebben en erbij horen, Dit doen zij door het bieden van een gelijkwaardige setting, waar vanuit het hart gesproken kan worden met kunst en muziek. Deze Broedplaats vroegen Jeanette en Lars de mee te denken hoe zij met kinderen die in deze situatie zitten in contact kunnen komen

Tot slot vroeg Norbert van Zwetselaar aandacht voor de culturele activiteiten die in de binnenstad plaatsvinden. De Amersfoortse Binnenstad kent veel, monumenten, musea, theaters en vele kunstuitingen, maar zoals hij observeert is veel van dit aanbod onbekend bij mensen. Recent was er in de WAR een bijeenkomst over de invulling van de kunst in Amersfoort er is veel, maar beperkt zichtbaar. De ondernemers in de binnenstad willen deze activiteiten meer bundelen. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan een Kerstlint om een betere samenhang van activiteiten te creëren. Norbert vroeg mee te denken hoe zij bekendheid aan deze activiteiten kunnen geven

Na deze pitches gingen de 4 pitchers in 3 groepjes uiteen om een half uur met elkaar mee te denken.

Weer Plenair

Na intensief met elkaar in gesprek te zijn geweest kwam we weer samen in de huiskamer. Nanda en Karen vertelde dat zij bijvoorbeeld ook de tip hadden gehad om misschien niet alleen te focussen op één grote plek, maar ook te kijken naar verschillende kleine plekken. Ook zijn er tips gegeven waarbij zij mogelijk subsidies en sponsoren (bedrijven) kunnen vinden die dit mogelijk willen ondersteunen. Voor meer informatie kunt u hen bereiken via Beewell.nl

Jeanette gaf aan coornamelijk tips en tops te hebben gekregen over hoe zij de kinderen kunnen vinden. Nieuwe plekken die zij nog niet bedacht hadden waren onder andere andere de GGD, het consultatiebureau, GGZ, wijkteams. Al de inspiratie en positieve reacties op het initiatief heeft hen de nodige motivatie en zin gegeven om door te gaan. Als u ook ideeen heeft kunt u Jeanette bereiken via info.hartsnaar@gmail.com

Herman vertelt dat hij vijf a zes concrete aanknopingspunten heeft gekregen om verhalenvertellers te vinden. Daarnaast geeft Herman aan verschillende tips te hebben gekregen voor financiering en mengvormen voor een gedeelde dekking. Heeft u ook suggesties: info@amersfoortzuid.nl

Tot slot vertelt Norbert over het gesprek dat hij met Fieke gehad over de binnenstad. Op dit moment wordt er zoals Fieke vertelde ook gewerkt om het gebied rond het Centraal Station Amersfoort een profiel te geven. De komende maanden zullen volgende Norbert de ondernemers uit de deelgebieden in het centrum ook samenwerking zoeken met andere partijen om het ‘Smoel’ van Amersfoort te versterken. Norbert geeft aan dat ook de gemeente daarin geïnteresseerd is. Wil je ook met Norbert meedenken, je kunt hem bereiken op norbertvzw@gmail.com

We hopen iedereen weer te verwelkomen bij de volgende Broedplaatsen, maar eerst is er weer de Burgerborrel op 13 maart.

Maarten Rector

5 april 2023No comments,
Samen in je buurt verduurzamen? NMU biedt begeleiding

Wil je met je buurtgenoten aan de slag om energie te besparen? Maar heb je een zetje nodig om te beginnen, of heb je hulp nodig om een concrete actie te kunnen uitvoeren? Meld je dan aan voor de online training van de Participatiecoalitie.

De training bestaat uit 3 webinars en een fysieke regionale ‘meetup’. Klik hier voor alle informatie. Je meldt je aan met minstens 2 buurtgenoten. De training is geheel kosteloos.

Startdatum: woensdag 22 maart 2023. De training eindigt 10 mei met de regionale Meetup.

1 maart 2023No comments