Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Online Broedplaats: het werkt!

Online Broedplaats: het werkt!

Maarten Rector en Guus van Scharrenburg waren allebei aanwezig op de Broedplaats van 26 november 2020 en schreven allebei een verslag. Omdat ze allebei de moeite waard zijn, plaatsen we ze allebei. Hieronder het verslag van Guus, hier het verslag van Maarten.


Dat was haasten om op tijd in te loggen bij De Broedplaats.  Net het avondeten door de keel en dan meteen in de vergaderstand. Dit illustreert onmiddellijk het grote voordeel van de “live” Broedplaatsen, waarbij ik aanwezig was. Lekkere maaltijden. De Broedplaats start normaliter met een gemeenschappelijke maaltijd bereid door een toegewijde kok. In de winter bijvoorbeeld een gezonde stamppot en in de zomertijd een smakelijke, licht verteerbare Syrische dis met uitleg. Als je voor de eerste keer deelneemt aan een Broedplaats is de gezamenlijke maaltijd een goede gelegenheid om vast wat gesprekken aan te knopen met tafelgenoten. Een prettige start. Tijdens een van de vijf “live” Broedplaatsen, die ik bezocht, waren we uitgenodigd op het Stadhuis en in de kantine werd een nasischotel geserveerd. Ik had het plan meteen toe te slaan, maar stond per abuis te scheppen uit de nasi bestemd voor de ambtenaren in plaats De Broedplaats deelnemers.  Daar werd ik bij de kassa vriendelijk op gewezen. Wat een toeval; twee nasi lijnen. De Broedplaats nasischotel, die gelukkig nog niet geheel vegetarisch was en iets later geserveerd werd, was ook zeker de moeite waard.

De “live” Broedplaatsen worden bij voorkeur steeds op een andere locatie gehouden, dat lukt aardig. Vaak zijn het wijkcentra waar De Broedplaats welkom is en die geven vervolgens ook een inkijk in de activiteiten, die daar allemaal voor de mensen georganiseerd worden. Nuttige, leerzame info. Een keer per jaar wordt De Broedplaats gepland op het Stadhuis met als doel om de kans dat wethouders, raadsleden en ambtenaren deelnemen te vergroten.

De Broedplaats editie van 26 november, oorspronkelijk gepland op het Stadhuis, werd door de Corona pandemie wederom noodgedwongen een “online” Broedplaats en om 19.00 uur, exact zoals gepland, was de start van de Zoom vergadering. Het was mijn eerste grotere “online” vergadering en om eerlijk te zijn was ik nogal sceptisch of zo’n Zoom vergadering goed uit zou pakken. Echter het concept van de Broedplaats blijkt uitstekend geschikt voor een “online” treffen.

Er ligt namelijk een duidelijk afgebakende agenda: Opening met introducties – 3min pitches – break-out rooms – lessen/ resultaten – napraten /sluiting. Dit alles gepland in ongeveer 75 à 90 minuten.

Het Zoom scherm, een vergrote versie van boter, kaas en eieren, toonde om 19.00 uur maar liefst 21 deelnemers. Daaronder een harde kern, die bijna altijd deelneemt, wat een goede zaak is, omdat deze vaak “ervaren” initiatiefnemers netwerken, kennis en ingangen hebben, waar de nieuwelingen van kunnen profiteren.

Na een korte inleiding over het gebruik van Zoom kreeg de wethouder het woord en sprak enige inspirerende woorden. Daarna kreeg de kersverse voorzitter van Bewoners033, verantwoordelijk voor de organisatie van de Broedplaats, de mogelijkheid om de activiteiten en doelen van de onafhankelijke stichting Bewoners033 onder de aandacht te brengen. Al deze informatie is vanzelfsprekend ook te vinden op de Bewoners033.nl site.

Zoals bij elke Broedplaats werden de spelregels aangestipt: iedereen spreekt voor zichzelf, we spreken met elkaar en niet over elkaar en we bewaken een veilige omgeving. Privacy gewaarborgd.

Nu het belangrijkste: de 3 minuten pitches en break-out sessies. Er waren vijf aanmeldingen en vier daarvan stonden klaar voor hun pitch. Klaar om hun ei te leggen. Er was nog enige discussie over de volgorde, met name wie zou starten. Er werd wat gestoeid met een presentatie met geluid, die via “share screen” getoond moest worden, wat niet eenvoudig bleek. Geen goed geluid. Maar alles voltrok zich in een gemoedelijke sfeer en uiteindelijk werd het initiatief “Kans op Toekomst” als eerste gepresenteerd. Dit project is voor jongeren met problemen op werk en school en doel is deze 1:1 te coachen en nieuwe kansen te bieden. Er waren op andere locaties al successen mee bereikt en de concrete vraag was: Hoe naar Amersfoort?

Een duidelijke vraag aan het eind van een pitch is prettig, dat geeft wat structuur aan de discussie die volgt in de Break-out sessie.

Daarop volgde een pitch van “Hout voor elkaar” gericht op het aanplanten van bomen in Amersfoort en in het buitengebied. Leuk was ook de pitch van het “jongeren” initiatief “Nieuwland jeugd” gericht op het opbouwen van banden bij jongeren (leeftijd 12-15 jaar) wonend in de wijk Nieuwland om verlies van contacten door de overgang van lagere school naar middelbare school te compenseren. Vraag: Hulp bij vinden van een geschikte locatie en tips voor een goede start en logo.

Als laatste werd “Grote Dromen” gepitcht, gericht om Amersfoorters met gebrek aan inkomsten (bijv. ZZP’ers) of met een uitkering met behulp van de gemeente gerichte opdrachten te verstrekken. Dit voor een periode van 1 jaar. Kunnen ze een netwerk op- of uitbouwen om weer verder te komen. Vraag: hoe kunnen we dit mogelijk maken?

Het volgende agenda-item was de Break-outsessie. De deelnemers moesten (via de “rename mode”) aangeven bij welk onderwerp ze in de klaarstaande break-out room geplaatst wilden worden. Dit verliep even chaotisch, maar de organisatie bracht eenieder toch vrij snel in de virtual room van zijn of haar voorkeur.

Ik zelf zat bij het “Hout voor elkaar” initiatief, wat een groepje van vier bleek te zijn. Ik ben geen bomenfluisteraar, te weinig blauw bloed, maar meer bomen lijkt mij een goed plan. Allerlei opties voor het planten om tot meer bomen te komen, passeerden de revue. Bijvoorbeeld planten ten noorden van zonneweiden. Crowdfunding voor bomen. Bomen aan de buitenkant van de wal van Nieuwland. Bomen planten kan natuurlijk niet zomaar en er werden ingangen aangegeven o.a. bij de gemeente/ provincie om een aantal van de aangestipte mogelijkheden te bespreken.

Exact 20.00 uur werd de break-out gestopt en werden we weer in de plenaire sessie gezet. Daar mochten de pitchers vertellen of ze bruikbare antwoorden/ tips op hun vragen hadden gekregen. Zoals meestal bij Broedplaatsen die ik bijwoonde, was men wel tevreden over de suggesties. Ze konden er verder mee.

Dan nog even “Napraten” – het laatste agenda-item – maar niet voordat er nog een korte 5e pitch werd gegeven.  Het ging over een ”Sollicitatiespreekuur” dat de pitcher had opgezet, en dat goed liep, maar waar ze eigenlijk mee wilde stoppen en daarom vervanging zocht.

Verder werd tijdens het Napraten, de actie “Ik fiets” aangeprezen. (Je kunt punten halen; toch zelf eens kijken hoe dat werkt). Verder aandacht voor de Stadsdialoog op 9 december met als onderwerp: “Jeugd en Corona” en het “Rode Kruis aan Huis” bezig met een pilot in Amersfoort. Vervolgens de afsluiting en uitloggen maar.

Kortom, er is veel aan de orde geweest in 90 minuten “online” Broedplaats in een prettige, relaxte sfeer. Zeker veel info en hopelijk bruikbaar resultaat voor met name de pitchers en misschien andere deelnemers.

Ik zal in 2021 weer proberen deel te nemen aan de Broedplaatsen, ook als deze in de “online” versies moeten plaatsvinden, wat zonder twijfel het eerste halfjaar van 2021 het geval zal zijn. Het werkt gewoon goed.

De data voor de 2021 Broedplaatsen (1 per kwartaal) zijn nog niet bekend, maar zullen binnenkort op deze site te vinden zijn.

Guus van Scharrenburg

Disclaimer: Ik weet niet of alle info betreffende de diverse onderwerpen 100% juist is. Het doel van dit stuk is om een impressie te geven van een “online” Broedplaats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen
14 december 2020 / door / in
Reacties

Reageer op dit bericht

Facebook reacties