Online broedplaats van 11 maart – geen gebrek aan goede ideeën

Online broedplaats van 11 maart – geen gebrek aan goede ideeën

Het was ook deze Broedplaats weer mooi om te zien hoeveel interesse er is voor de online Broedplaats. Zeker als we meenemen dat niet iedereen in staat was aanwezig te zijn. Iets dat helaas ook opging voor een deelnemer die zoals ons later bekend werd de inlogcodes niet meer kon vinden.

Het was in ieder geval een volle bak van actieve inwoners, ambtenaren en wethouder Tigelaar.

Voor een sfeerverslag verwijzen we graag naar het verslag van Guus van Scharrenburg. In dit verslag zullen we vooral aandacht besteden aan de pitches.

De pitches

Op voorhand waren er al vijf aanmeldingen, tijdens de broedplaats zelf werden dit er uiteindelijk maar liefst zes.

Pitch 1

De allereerste pitch werd gegeven door Joeri van de Riet. Joeri vroeg meedenkkracht voor buurttours in Amersfoort:

Dat zoveelste avondwandelingetje in je eigen buurt….. Vraag je je ook wel eens af wat er nu in dat buurthuis gebeurt? Valt het je ook wel eens op hoe weinig mensen je eigenlijk kent in je straat?

Omdat Amersfoorters momenteel heel veel thuis zijn is dit dé periode om de verbondenheid met de buurt te stimuleren. Ik weet dat elke buurt mooie verhalen kent, onontdekte plekjes heeft en dat er initiatieven zijn waar je met een wandelingetje zomaar voorbij struint. Met een online individuele buurttour per (smart)telefoon zouden bewoners met hun huishouden coronaproof hun buurt kunnen ontdekken. Deze buurttour is dan gemaakt vóór en dóór bewoners. Met verhalen van bewoners, inspirerende initiatiefnemers, betrokken ondernemers en bijzondere locaties. Het doel is dat bewoners bekender raken met waardevolle buurtinitiatieven en/of betrokken ondernemers. Dat bewoners hun buurt beter gaan waarderen.

Dit doe ik al in Amsterdam. Ik zou nu graag eens in mijn eigen stad een pilot willen starten in buurt waar bewoners hier het meest aan hebben.

Joeri heeft na de Broedplaats enkele afspraken lopen. Voor meer informatie en contactgegevens zie: http://buurtgids.nl/

Pitch 2

De tweede pitch was van Peter Rook, Peter vroeg meedenkkracht voor het platform AmersfoortSamen:

AmersfoortSamen is een stadsplatform voor en door bewoners en professionals. Iedereen die geïnteresseerd is in ontwikkelingen in Amersfoort is welkom op de website om lid te worden. De opzet van AmersfoortSamen is dat deelnemers zelf de inhoud van de website bepalen en ruimte krijgen om informatie en nieuws met elkaar te delen over initiatieven, organisaties en evenementen relevant voor Amersfoort.

Tijdens de break-out hoorde Peter hoe het platform zijn meedenker al heeft weten te helpen aan enkele klanten. Wil jij ook meer weten, zie AmersfoortSamen of stuur Peter een bericht via Peter@amersfoortsamen.nl

Pitch 3

In Pitch drie werd door Jessica de Ruijter meedenkkracht gevraagd voor het opzetten van een ‘Vrienden van’ voor sociale coöperatie Blauwe Paraplu.

De Blauwe Paraplu is een sociale coöperatie in Amersfoort, waar mensen met behoud van uitkering kunnen ondernemen. In de Blauwe Paraplu zitten verschillende ondernemers. We bestaan nu dik 4 jaar en we willen onze basis in de stad verbreden. We zijn op zoek naar bedrijven die ons kunnen ondersteunen als bv vriend van of in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Vraag: wie kent bedrijven of heeft ingangen bij bedrijven in onze regio die geïnteresseerd zijn om de Blauwe Paraplu te ondersteunen?

Voor meer informatie over de Blauwe Paraplu zie www.blauweparaplu.org. En heb je zelf ook ideeën voor Jessica, stuur dan een bericht naar info@blauweparaplu.org

Pitch 4

Pitch vier was vervolgens afkomstig van kunstenares Ilse Brundel voor haar creatieve activiteiten voor kinderen. Haar bedrijf CreaTempel is de plek waar kinderen creatief zichzelf mogen zijn zonder stempel. Creativiteit wordt gebruikt om in gesprek te gaan en te kijken of er een hulpvraag is. Mijn hulpvraag is waar ik het beste terecht kan om kinderen te vinden?

Voor meer informatie over Ilse haar activiteiten zie www.CreaTempel.nl. Ilse heeft al een tip ontvangen, maar ook andere tips blijven uiteraard welkom. Ilse is hiervoor te bereiken op ilse@creatempel.nl en 0651388777.

Pitch 5

In Pitch vijf deelde Edgar Koning zijn voortgaande ideeënvorming over het ook op 26 november gepitchte idee ‘Vitale ZP’ers samen voor een vitale stad’ (ZP = Zelfstandige Professional). Ook deze keer vroeg Edgar om met hem mee te denken.

Edgar vat het dit samen als volgt.

1 Veel ZP’ers hebben te weinig opdrachten en inkomsten en zijn afhankelijk van een uitkering, wat niet alleen financieel maar ook menselijk veel gevolgen heeft oa op eigenwaarde.

2 Plan: voorzie 100 ZP’ers in Amersfoort van een betaalde opdracht voor 6-12 maanden, wat past bij hun passie en talenten en wat substantieel bijdraagt aan de opgaven van de gemeente. We betrekken burgers en ook jongeren bij de oplossingen en projecten.

3 Transformeert uitkeringen in ontwikkelingsmogelijkheden en zelfstandig inkomen. Na het jaar staan de ZP’ers er als mens en ondernemer beter voor én er is met passie aan opgaven voor de stad gewerkt. Win-win-win voor alle partijen.

Edgar is voor suggesties en tips te bereiken via de website AmersfoortSamen: Edgar Koning.

Pitch 6

In de allerlaatste pitch werd om meedenkkracht gevraagd bij het zoeken naar ruimte voor een kunstenares. Mochten jullie ook ideeën hebben dan kunnen deze tips gestuurd worden naar broedplaats@bewoners033.nl. Wij zullen zorgen dat de tips op de goede plek terecht komen.

Mededelingen

De Broedplaats werd deze keer afgesloten met het onderdeel mededelingen. Jan Huurdeman, voorzitter van Bewoners033 vertelde dat Bewoners933 mensen zoekt die graag hun expertise willen delen in één op één sessies met bewonersinitatieven. Heb je daarin interesse, dan kan je je bericht sturen naar redactie@bewoners033.nl

Ben jij ook enthousiast geworden na het lezen over de Broedplaats en wil je 27 mei deelnemen of een pitch doen? Meld je alvast aan via broedplaats@bewoners033.nl En als je dat nog niet gedaan hebt, schrijf je dan ook gelijk in voor de toekomstige aankondigingen: http://eepurl.com/hberEX

Graag tot 27 mei.

Maarten Rector, namens Bewoners033
foto: Pixabay

Delen
21 april 2021No comments
Comments

Comments are closed here.