Samen Meten Utrecht zoekt 300 bewoners voor verkeerstellingen

Samen Meten Utrecht zoekt 300 bewoners voor verkeerstellingen

Hoeveel verkeer komt er eigenlijk door de straat? Zijn het vooral fietsers, of auto’s of zwaarder verkeer? En houden auto’s zich eigenlijk wel aan de snelheid? Er zijn nog maar weinig gegevens beschikbaar over verkeer in onze woonstraten. Maar daar komt verandering in. Samen Meten Utrecht zoekt namelijk 300 inwoners in de provincie Utrecht, die vanuit hun eigen huis met een sensor aan het raam verkeer willen tellen.

De verkeerstellers gaan meedoen in het project Telraam. Met Telraam helpen inwoners op eenvoudige wijze met verkeerstellingen, in wijken, straten en buurten. De deelnemers krijgen de beschikking over een sensor, die eenvoudig op het raam van de woning wordt geplaatst. De sensor geeft automatisch tellingen door van fietsers, voetgangers, auto’s en zwaarder verkeer. Alle metingen zijn terug te vinden via www.telraam.net.

De informatie die wordt verzameld is voor inwoners heel interessant. Het levert direct inzicht op over de eigen straat en woonomgeving. Maar ook door overheden of onderzoekers kunnen de gegevens goed gebruikt worden om bijvoorbeeld inzicht te krijgen in de relatie tussen verkeer en leefbaarheid in de wijk.

Telraam is een Belgisch initiatief. Daar zijn al langer diverse sensoren actief op meerdere plekken in het land. Er is afgelopen jaar al een pilot gedaan met 20 sensoren in de provincie Utrecht en dat leverde tot 1 november al meer dan 67.000 uren aan verkeerstellingen op. De sensoren gaven interessante informatie over de deelnemende straten en het gebruik van de straten. Effecten van bijvoorbeeld lockdowns of omleidingen werden duidelijk zichtbaar in de data. Maar ook kon worden vastgesteld dat mensen zich minder goed aan de snelheid houden als het rustiger is op straat, bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Op minder drukke momenten, gaat de snelheid dus omhoog.

Er wordt nu opgeschaald naar 300 sensoren in de provincie Utrecht. Inwoners in de provincie Utrecht die geïnteresseerd zijn in deelname, kunnen zich aanmelden via www.samenmetenutrecht.nl/telraam.

Telraam in Utrecht is een initiatief van Samen Meten Utrecht, een community platform voor inwoners die meten aan hun leefomgeving in de provincie Utrecht. Er zijn, naast Telraam, al diverse andere meetprojecten actief in de provincie. Het platform is voor iedereen in de provincie Utrecht met interesse in leefomgeving, data en onderzoek en wordt ondersteund door de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven.

Uit een persbericht van Natuur- en Milieufederatie Utrecht

 

Delen
12 december 2021No comments

Geef een reactie