Stadmakerfonds zoekt stadmakers met een vastgoedvraag

Stadmakerfonds zoekt stadmakers met een vastgoedvraag

Het Stadmakerfonds startte aan het begin van 2020 in de Provincie Utrecht. Met het financieren van de Utrechtse circulaire broedplaats ‘het Hof van Cartesius‘ werd het eerste initiatief bestendigd. Ondanks (en misschien wel door) de heersende pandemie ontstaan er steeds meer bottom-up initiatieven in steden en dorpen. Zij laten veerkracht en solidariteit zien tussen bewoners, ondernemers, fondsen, ambtenaren en bedrijven in de stad. Het Stadmakersfonds is er om deze initiatieven met financiering te helpen tot duurzame maatschappelijke coalities door ze een plek in de stad te bieden.

Ook ‘Het Parkhuis‘ in Amersfoort is gefinancierd door het Stadmakersfonds. Door het bewonersinitiatief ‘Elisabeth Groen’ is er in de wijk Randenbroek op de plek van het voormalige Elisabeth ziekenhuis een stadspark aangelegd. De gemeente gaf de voorwaarde dat het initiatief ook een herbestemming zou vinden voor het monumentale ketelhuis dat als enige behouden zou blijven. Dat is het Parkhuis geworden. In het stadspark rondom het Parkhuis kunnen bewoners zich als vrijwilliger aanmelden, het Parkhuis is een ontmoetingsplek geworden voor bewoners en iedereen is er welkom. Zij huisvesten een inclusieve kinderopvang, bieden tegen sociale tarieven werkruimte aan maatschappelijke huurders, en kunnen mensen er een drankje en een hapje doen en is er ruimte voor het organiseren van evenementen en vergaderingen.

Stadmakersinitiatieven creëren maatschappelijke waarde, maar doen dat vaak tijdelijk doordat zij geen zeggenschap hebben over het (gehuurde) vastgoed. Dit wil het Stadmakersfonds voorkomen. Het Stadmakersfonds helpt stadmakers om zich te bestendigen door zeggenschap te krijgen over het (nog te bouwen) vastgoed zodat degenen die een plek kleur geven niet op den duur verdwijnen.

Ben of ken jij een gepassioneerde stadmaker met een vastgoedvraag (in de provincie of stad Utrecht)? Neem dan contact op met het Stadmakersfonds via info@stadmakersfonds.nl of telefonisch via 06 38 28 14 19.

Delen
3 mei 2021No comments,
Comments

Comments are closed here.