In de Keistadloods op bedrijventerrein Vinkenhoef komt de StadsWormerij, een tijdelijk intiatief op het terrein van circulaire economie.
Omdat de StadsWormerij werkt met met GFT-afval, wormen houdt en compost produceert, zou zij te maken hebben met verschillende wetten die vooral bedoeld zijn voor grote bedrijven, maar die moeilijk passen op dit kleinschalige circulaire initiatief. Daarom zijn de initiatiefnemer en de gemeente lang met elkaar in overleg geweest over de vestiging van deze StadsWormerij. In de StadsWormerij wordt afval (GFT) verwerkt als voer voor dieren (de wormen). Deze wormen maken van deze GFT wormencompost. Deze compost wordt vervolgens afgezet bij particulieren/bedrijven.
Het college van burgemeester en wethouders heeft in deze landelijke week van de Circulaire Economie een besluit genomen zodat de StadsWormerij kan starten. De Stadswormerij vestigt zich tot 2022 in de Keistadloods, als een van de initiatiefnemers van het kennisproject Refill, met als doelstelling circulaire economie.
Omdat circulaire economie een belangrijke ambitie van dit college is, is besloten om de vestiging van de StadsWormerij mogelijk te maken, ondanks een afwijking van landelijke regelgeving en verplichtingen.
Ruimte om te experimenteren
Edgar van Groningen: “Na jarenlange voorbereiding kunnen we van start met onze “Schillenboer 2.0”! Met hulp van mond en kont van compostwormen maken we van GFT-afval straks een excellente bodemverbeteraar. En daarmee sluiten we een stukje van de voedselkringloop in Amersfoort.”
Wethouder Fatma Koşer Kaya vindt het belangrijk om te experimenteren: “Om onze wereld duurzamer te maken, moeten we innoveren. En dat lukt alleen als we nieuwe dingen durven uitproberen. Een grote uitdaging voor het gemeentebestuur, want het vraagt van ons het lef om dat avontuur samen met bevlogen mensen als Edgar van Groningen aan te gaan. Ik heb veel bewondering voor zijn doorzettingsvermogen.”
Van een persbericht van de gemeente Amersfoort
Geplaatst op 25 januari 2019
Comments are closed here.