Doe mee in Park Randenbroek!

Doe mee in Park Randenbroek!

Zorgen voor stinsenplanten
Op 29 oktober worden weer stinsenplanten bijgepoot en iedereen die wil kan meehelpen! In Park Randenbroek plantte de gemeente eerder al 21 verschillende soorten stinsenplanten. Meer dan 150.000 bolletjes zijn er toen de grond in gegaan. Sommige daarvan doen het héél goed; sommige matig; en van een aantal is ook helemaal niets meer terug te vinden. In het voorjaar van 2016 is door een grote groep enthousiaste Amersfoorters een inventarisatie gedaan.Van de soorten die het goed doen worden nieuwe bollen gepoot; open plekken worden opgevuld met de stinsenplanten.

Waarom stinsenplanten?
Van oorsprong komen stinsenplanten in Nederland niet voor. Toch zijn ze helemaal ingeburgerd. Vooral landgoedeigenaren haalden ze hier naartoe. Waarom is niet zo moeilijk te raden. Ze bloeien zó prachtig dat ze, zeker als ze in grote groepen zijn geplant, ‘grandeur’ verlenen aan hun hele omgeving. Iedereen wordt al eeuwenlang simpelweg blij van stinsenplanten: veel van hen kondigen zó uitbundig het voorjaar aan! En wat ook heerlijk is: als ze maar eenmaal op de goede plek staan, heb je er geen omkijken meer naar. Dan bloeien ze weelderig en breiden ze zich spontaan uit.

Voorbeelden van stinsenplanten
Iedereen kent wel het sneeuwklokje, de krokus, de narcis en de hyacinth. Dat zijn dan ook de meest bekende stinsenplanten uit een bolletje. Maar er zijn ook stinsenplanten die uit een knolletje of een stukje wortelstok groeien. Anemonen en lelietjes-van-dalen bijvoorbeeld. Ook die zijn in Park Randenbroek in grote getallen aangeplant, evenals bijvoorbeeld daslook, vogelmelk, zomerklokjes en herfsttijloos.

Werk genoeg!
In uw eigen tuin misstaat een (extra) stinsenplantje natuurlijk ook niet… Kom daarom op 29 oktober gerust ook even naar de tent van Groei & Bloei voor meer stinsenplanteninfo en plantadvies.  Maar het hoofddoel van 29 oktober is natuurlijk het zorgen voor de stinsenplanten in Park Randenbroek. Als er voldoende mensen komen helpen, is de hele klus in een ochtendje geklaard. En oogt Park Randenbroek aankomend voorjaar nóg mooier.

Delen
10 oktober 2016No comments,

Geef een reactie