Je vooroorlogse woning energieneutraal maken – hoe doe je dat? Verslag bijeenkomst 4 oktober 2016

Je vooroorlogse woning energieneutraal maken – hoe doe je dat? Verslag bijeenkomst 4 oktober 2016

Zo’n dertig Zuid-Amersfoorters zijn op 4 oktober naar wijkhuis De Driehoek aan de Woestijgerweg gekomen om te horen hoe ze hun vooroorlogse woning energieneutraal – of in elk geval energiezuiniger – kunnen maken. Waar moeten ze beginnen? Waar moeten ze op letten? En wat kost het? Na een korte introductie van Marianne Nevens (DuurzaamAmersfoort-Zuid) hebben twee deskundigen hun visie gegeven op die vraagstukken.

dsc_0378Jan Costa, bestuurslid van 033energie en directeur van Bloemendal Bouw uit Leusden, nam in het Soesterkwartier een jaren-dertigwoning in de Hunzestraat onder handen. Het doel, zo vertelt hij, was deze woning ‘Nul op de Meter’ (NOM) te krijgen. Een NOM-woning is iets anders dan een energieneutrale woning. Een energieneutrale woning wekt evenveel energie op als met een normaal leefpatroon wordt verbruikt voor het verwarmen van de woning en het tapwater, plus de verlichting. Een Nul op de Meter-woning gaat een stapje verder en wekt alle energie die gebruikt wordt zelf op.

Costa’s bedrijf nam in het huis aan de Hunzestraat onder meer de volgende maatregelen:

–        Aan de buitenzijde een 16 cm dikke isolatielaag in de gevel, met een dunne steenstrip die lijkt op de oorspronkelijke gevel

–        Dak- en vloerisolatie

–        Nieuw glas, kozijnen en ramen met dubbele kierdichting

–        23 zwarte zonnepanelen op schuine en platte dakdelen, in één vlak

–        Een warmtepomp voor warm water en verwarming/luchtverversing via zogeheten LTV Low H20-verwarming

De maatregelen in deze woning werden uitgevoerd onder de Bouwgarant-regeling: de aannemer geeft 10 jaar garantie af op de energieprestaties die hij vooraf heeft beloofd. Daarbij worden verbruik en opwekking zorgvuldig gemonitord met een Slimme Meter.

Bij het bepalen van de energiemaatregelen wordt vaak gewerkt met een keuzemenu, aldus Costa. En op een vraag uit het publiek: ja, dat kan ook wanneer het ideaal van een energieneutraal of Nul-op-de-Meterhuis niet haalbaar is. Hij raadt klanten aan om zoveel mogelijk samen te werken met buurtgenoten – dat kan een behoorlijk kostenvoordeel opleveren. Bovendien kun je sinds september in veel gevallen 20% van je kosten terugkrijgen via een nieuwe subsidie van de overheid. Zie www.energiesubsidiewijzer.nl.

Op zaterdag 29 oktober vindt de 033 Duurzame Huizendag plaats, waarop belangstellenden Nul op de Meter modelwoningen kunnen bezoeken.

Yvonne Feuerhahn, energieadviseur van De Energieambassade en eveneens verbonden aan 033energie, vertelt vervolgens over het energieneutraal maken van een monumentaal pand in de Amersfoortse binnenstad. Aan de Krommestraat 32-34, naast de winkel Dille & Kamille, wordt een oud monumentaal pand momenteel in oude luister hersteld. Het streven is om het pand Nul op de Meter te maken (geplande oplevering maart 2017). Een behoorlijke uitdaging, met veel verrassingen en leermomenten, zo blijkt.

In dit project, dat vanwege het innovatieve karakter wordt ondersteund door de gemeente Amersfoort, werken Van de Burgt & Strooij, DD Architecten en De Energieambassade samen. De grootste uitdaging hierin is dat veel oude elementen intact moeten blijven terwijl er wel energiewinst en -besparing moet worden bereikt. Een ander interessant onderdeel van het proces is de gebruikte Scrum-methode. Met behulp van deze methode kunnen particulieren in overleg met hun energieadviseur uit de vele opties de optimale combinatie van maatregelen kiezen voor hun specifieke situatie.

Duurzame Huizenroute en Energie Ambassadeurs

Marianne Nevens van Duurzaam Amersfoort-Zuid (DA-Z) vraagt aansluitend aandacht voor de landelijke Duurzame Huizenroute op 5 en 12 november. Negen huiseigenaren uit Amersfoort-Zuid hebben zich al aangemeld om op (een van) beide dagen aan belangstellenden te vertellen over hun ervaringen met energiemaatregelen. Wil je ook je huis openstellen of duurzame huizen bezoeken? Meld je aan op: www.duurzamehuizenroute.nl. (NB. Ook als je je huis niet op 5 of 12 november wilt openstellen kun je op deze website je kennis en ervaringen delen met andere huiseigenaren.)

Marieke van der Zijde van DA-Z sluit de avond af met een hartekreet: wie van de aanwezigen wil er net als zij Energie Ambassadeur in Amersfoort-Zuid worden? Een Energie Ambassadeur is een vrijwilliger die interesse heeft in energie besparen en duurzame energieopwekking. Hij/zij geeft buren gratis en onafhankelijk advies. De eerste enthousiastelingen hebben zich al aangemeld. Wil je ook meedoen? Meld je aan op duurzaamamersfoortzuid@gmail.com.

Delen
17 oktober 2016No comments, ,

Geef een reactie