Werk in de wijk – innovatie van onderop – 7 oktober in Amersfoort

Werk in de wijk – innovatie van onderop – 7 oktober in Amersfoort

Ook in deze aantrekkende economie zijn er nog veel mensen langdurig werkloos. Werkloosheid zorgt er vaak voor dat mensen onvoldoende in staat zijn om hun talenten in te zetten en volwaardig mee te doen in de samenleving. Veel bewonersinitiatieven zien dat het anders kan en bieden hen mogelijkheden in de wijk. Ze helpen hen bijvoorbeeld aan (vrijwilligers)werk. Tijdens de uitvoering komen ze flinke hobbels tegen. Wij brengen (ervarings)experts en bewoners samen. Kom ook en hoor en deel verhalen uit de praktijk!
Ondanks een aantrekkende economie komt een groeiende groep mensen steeds moeilijker aan het werk, vooral zzp’ers, laagopgeleide jongeren, 55-plussers, mensen met een beperking en statushouders. In Nederland zijn er nu 456.000 mensen die langer dan een jaar werkloos zijn. Standaard re-integratietrajecten die hiervoor bestaan zijn wisselend succesvol.

Innovatie van onderop Er zijn steeds meer ondernemende bewonersinitiatieven die zien dat het anders kan en die willen bijdragen aan een sociale, duurzame en inclusieve maatschappij en arbeidsmarkt. De wijk en de diverse wijkinitiatieven blijken een prima plek voor de volgende stap naar betaald werk.
Dat krijgt op verschillende manieren vorm. Er zijn initiatieven waar mensen mee kunnen doen (te participeren) in een wijkonderneming, andere initiatieven bieden alternatieve re-integratie trajecten, bijvoorbeeld bij leerwerkbedrijven. Ook ontstaan er sociale coöperaties waar mensen met behoud van een uitkering mogen ondernemen.
Bewonersinitiatieven zijn flexibel, staan midden in de wijk en zien vooral de mensen en hun kwaliteiten in plaats van de regels en de problemen. Daarom spelen ze een steeds belangrijkere rol in het creëren van betekenisvol werk voor een grote groep mensen.

Anders werken – nieuwe vragen
Dat kan in de uitvoering best lastig zijn. Hoe organiseer je als initiatief bijvoorbeeld begeleiding en kun je daar wel vrijwilligers voor inzetten? En je krijgt te maken met instanties als het UWV en de gemeente. Hoe ga je dat contact aan en welke afspraken maak je? Ook gemeenten hebben vragen. Hoe help je een initiatief dat hiermee bezig is? Hoe kun je de kwaliteit waarborgen? Voor zowel gemeenten als initiatieven Is het interessant om dit onderwerp nader te bestuderen en te leren van succesvolle voorbeelden.

Het programma
Tijdens de bijeenkomst die LSA samen met StadsLAB033 organiseert gaan we deze vragen met elkaar verkennen. We zullen met bewonersinitiatieven en gemeenten het gesprek aangaan over het creëren van betekenisvol werk. Het doel van de bijeenkomst is om kennis op te doen, ervaringen te delen, en handvatten te krijgen die je zelf kunt gaan gebruiken.

Voor wie?
Voor bewonersinitiatieven, sociale coöperaties, wijkondernemingen, wijkbedrijven, gemeenteambtenaren. We stimuleren bewonersinitiatieven en gemeenten om samen te komen. Nodig je contactpersoon bij de gemeente uit of nodig het bewonersinitiatief uit in jouw gemeente dat hier mee bezig is of wil gaan.

Programma
10:30 Ontvangst
11:00 Start met inspirerende wisselende perspectieven op het onderwerp
12:15 Lekkere lunch
13:15 Ronde 1- Leer/doe/inspiratie sessies met bewonersinitiatieven in de hoofdrol. Hoor en deel verhalen uit de praktijk!
14:15 Ronde 2 – Leer/doe/inspiratie sessies
15:15 10 tips voor bewonersinitiatieven die zich met werk in de wijk bezig (gaan) houden
15:45 Borreltijd

Locatie: Fluor, Oliemolenhof 22 3812 PB Amersfoort
Kom je met de auto? Geen probleem! Deze kun je het best kwijt in de parkeergarage bij het
Eemplein, aan de Eemlaan 83 op slechts enkele minuten lopen van FLUOR. Zie
ook www.parkeergarageeemplein.nl
Fluor is ook goed te bereiken met het OV, zo’n 15 minuten loopafstand van CS Amersfoort

Inschrijven voor Werken in de wijk kan via de website: https://www.lsabewoners.nl/event/werk-in-de-wijk/

Delen
14 september 2017No comments, , ,
Comments

Comments are closed here.