Wijkcentrum Het Klokhuis ten onder aan eigen succes?

Wijkcentrum Het Klokhuis ten onder aan eigen succes?

“Wij gaan ten onder aan ons eigen succes.” Dat voorspelt Ans Mers, de motor achter het wijkcentrum Het Klokhuis in Randenbroek, dat sinds drie jaar door bewoners wordt gerund. De beloofde tijdelijke gemeentesubsidie van 60.000 euro gedurende drie jaar is stopgezet en er is, gezien het toenemend aantal activiteiten het grote vrijwilligerskorps behoefte aan drie tot vier vaste krachten. “Wij faciliteren niet alleen maar, we hebben ook een maatschappelijke functie en vangen veel kwetsbare mensen op”, legt Mers uit, die zelf lange dagen maakt om de tent te runnen. Dat kan ze niet lang volhouden, geeft ze toe.
Bert Vos

Nadat de gemeente alle buurthuizen sloot sloegen in Schuilenburg/Randenbroek een groep buurtbewoners de handen ineen en besloten om dan maar zelf het ‘centrum’ aan de Weberstraat open te houden. Een flinke klus die erin geresulteerd heeft dat Het Klokhuis beter loopt dan verwacht. De verhuur aan derde partijen is dit jaar als ruim dertig procent meer als in dezelfde periode vorig jaar, het aantal bezoekers steeg van 10.000 in de beginperiode tot 40.000 nu. Voor Mers en haar team betekent dat een immense organisatie en het aansturen van veertig vrijwilligers, waarvan een groot deel tot de kwetsbare groepen behoort en de nodige begeleiding nodig heeft. “Wij scholen mensen en zorgen voor opleidingen zoals bedrijfshulpverlening en het halen van horecapapieren. Dat kost ons 20.000 euro per jaar. Daarbij zou ik ze graag een vrijwilligersvergoeding willen geven. Maar dat gaat nu niet.”

Van de ene kant is het Klokhuis, dat van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat open is, een organisatie die zich vanuit een maatschappelijke functie richt op welzijn en zorg. Ouderen die hulp nodig hebben kloppen er aan, er zijn maaltijden voor mensen met een klein sociaal netwerk, cliënten van de Dienst Sociale Zaken doen er vrijwilligerswerk en het is een belangrijk ontmoetingspunt voor de wijk. Van de andere kan wordt het wijkcentrum gezien en gerund als een bedrijf met horeca, verhuur (tot voor kort aan een kinderdagverblijf) en activiteiten die geld moeten opleveren. De inkomsten bedragen 8000 euro per maand, daarvan gaat 4.500 euro huur naar de gemeente en 1100 naar een beveiligingsbedrijf. Het pand moet van de Dienst Handhaving ook nog eens aan allerlei eisen voldoen zoals brandveiligheid. “Veel te veel voor een vrijwilligersorganisatie die ook nog eens dient als een basisvoorziening in de wijk.”, vindt Mers. Van de overige 3500 euro blijft er dus niets over constateert ze. “Sinds de bouw van dit pand (1990, red.) is er geen onderhoud gepleegd. Van het dak blijkt alle lood verdwenen te zijn. Daarvoor zijn echter geen reserves opgebouwd. Geen idee hoe we dat oplossen. Omdat er een slechte boekhouding is gevoerd, voordat wij het overnamen, is het niet bekend wat er de komende tijd precies nodig is voor onderhoud. “

Dat een wijkgebouw draaiende kan worden gehouden door een buurtinitiatief dat heeft Ans Mers met haar vrijwilligersteam wel bewezen. En als het aan hen ligt blijft dat ook zo. “Maar dan verwachten we wel meer steun van de gemeente en dat ze structureel de komende vijf jaar de beloofde 60.000 gewoon blijven betalen.”

Delen
3 augustus 20151 Comment,

Geef een reactie