Workshops en Trainingen

Op deze pagina plaatsen we informatie over educatieve mogelijkheden die interessant zijn voor initiatiefnemers.

LSA Bewoners
LSA bewoners is een vereniging van actieve bewonersgroepen door het hele land die zich inzetten voor hun buurt. LSA is een sterk netwerk dankzij én voor de leden: lokale bewonersgroepen. Ze ontmoeten elkaar tijdens de programma’s, trainingen, bijeenkomsten of wanneer initiatiefnemers bij LSA aankloppen voor advies en ruggensteun. Zo wordt kennis doorgegeven en komen bewonersgroepen ook met elkaar in contact. Zo organiseren zij:

Pitchen met impact
In oktober start het jaarlijkse trainingstraject Pitchen voor impact. Bedoeld voor ondernemende bewoners die meer willen halen uit vastgoed, bijvoorbeeld door aankoop, beheer of exploitatie. In vijf workshopdagen versterk je impact, ontwikkel je een bedrijfsmodel en neem je het team en bedrijfsplan onder de loep. Je werkt toe naar een presentatie van jouw plannen aan fondsen tijdens een pitch event.
Door de coronacrisis zal deze alweer 6e editie van Pitchen voor Impact wat andere accenten krijgen. Zo staan we bijvoorbeeld uitgebreid stil bij het belang van het diverser maken van je inkomstenbronnen en risico-spreiding. Zodat je als initiatief veerkrachtig genoeg bent om een storm te kunnen doorstaan. We zien in deze tijd ook dat bewonersinitiatieven die goed geïnvesteerd hebben in relaties met wijkbewoners, daar de vruchten van plukken. We zullen deze editie dus ook extra aandacht besteden aan het bouwen van een vitale en betrokken gemeenschap, een onmisbare basis voor elk bewonersinitiatief.

Indebuurt033 heeft een pagina met informatie over workshops en trainingen voor vrijwilligers, veelal gratis. Zie https://www.indebuurt033.nl/vrijwilligers/vrijwilligersacademie/. Op deze pagina kun je een overzicht van het hele jaar downloaden. En hier is een lijst van online cursussen.

Ook de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij geeft via hun ‘knhm Foundation’ workshops en trainingen die interessant zijn voor initiatieven van verschillende soorten, van ‘Bedrijfsplan schrijven’ via ‘Crowdfunding’ tot ‘Vinden en binden van vrijwilligers’ en een trainingstraject ‘pitchen voor impact’.

Oktober 2020: ‘Help, een plan’ en ‘Omgevingswet’ door Natuur- en milieufederatie Utrecht
In oktober is er weer de cursus ‘Help, een plan!’. NMU praat je in drie avonden bij over de regelgeving rond bescherming van natuur en landschap, de totstandkoming van ruimtelijke plannen en hoe je die  kunt helpen ‘vergroenen’.

Heb je die cursus al eens gevolgd maar wil je wel graag alles weten over de nieuwe Omgevingswet? Meld je dan aan voor de cursus Omgevingswet. Beide cursussen kosten € 25. Geef je belangstelling aan via deze pagina.

Andere trainingen van NMU najaar 2020
Energie-ambassadeurs kunnen ook aan hun trekken komen dit najaar bij NMU met cursussen over Integrale energieplannen voor woningen, Warmtezoekers++ en de Warmtecamera. Er komt ook nog een extra avond over de Buurtbegeleider (bij energietransities). Klik hier voor meer informatie.

En ze beleggen in september een online bijeenkomst over verantwoord bouwen met hout.

De Nieuwe Wind belegt workshops en training over wonen en huren.
Nu ook online. Kijk op hun website voor meer informatie en om je in te schrijven op hun nieuwsbrief.

Heb jij suggesties voor deze pagina of geef je zelf een workshop of training die interessant is voor bewonersinitiatieven? Deel het met ons: redactie@bewoners033.nl.