Yuri Cohen: portret van een bevlogen pionier

Yuri Cohen: portret van een bevlogen pionier

Soms kom je als interviewer een project tegen dat je direct in je hart sluit.
Dat was afgelopen week het geval met ‘Land in Zicht’ het buitenproject van Yuri Cohen, Nienke Bijlsma en hun team ( www.landinzicht.net ).
Op een braakliggend stuk grond in nieuwbouwwijk Vathorst staat een bescheiden keet, een schuur, en wat gereedschap binnen een omheind terrein. Dit is overdag het ‘thuis’ van mensen met een beperking die het veelal in de reguliere hulpverlening niet konden vinden, niet kunnen worden bemiddeld door het UWV en in een uitzichtloos isolement dreigen terecht te komen.

Pionieren in Vathorst
Als ik uit de vrieskou de schaftkeet binnenstap voel ik direct de sfeer, de warmte, en de nabijheid van een project waar deelnemers zich gezien voelen, waar ze mogen ervaren wat veiligheid is, om vandaar uit te werken aan de kwaliteiten die bezitten.
Stel één vraag aan Yuri, en je krijgt het gehele verhaal. Hoe hij als ICT-er begon, maar al snel ontdekte dat zijn passie elders lag. Op een hoveniersbedrijf en een zorgboerderij deed hij ervaring op, maar koos uiteindelijk voor het ontwikkelen van een eigen zorgproject. Een project dat zowel letterlijk als figuurlijk buiten de gebaande paden treed. Met de steun van het OBV, het ontwikkelbedrijf van Vathorst, werd een tijdelijke locatie en de benodigde vergunningen geregeld. Het OBV voorziet het project ook van werkopdrachten, zoals het snoeien van houtwallen. Er werd gesleuteld aan een goede juridische en organisatorische bedrijfsformule, waarin een geleidelijke groei en verantwoorde zorg belangrijker zijn dan een hoog inkomen.

Wijkproject
‘Land in Zicht’ kent inmiddels zo’n 18 deelnemers en begeleiders. De deelnemers komen uit de directe omgeving, en daarmee wordt het vaak frustrerende transport met busjes die van heinde en ver moeten komen vermeden.
Het woord cliënt heb ik niet horen vallen. Van ‘dagbesteding’ is ook geen sprake, eerder past het woord talentontwikkeling. Want ieder mens heeft een unieke kwaliteit en die vraagt om ontwikkeld te worden. Dat begint en eindigt met maatwerk, waarbij veiligheid en persoonlijke groei voorop staan. “Zonder hartcontact en een echte verbinding is er geen ontwikkeling, blijft de eenzaamheid”, stelt Yuri vast. Voor de professionele begeleiders betekent dit dat zij zichzelf ook regelmatig een spiegel voorhouden. Dat is nodig voor de ‘fine tuning’ in het contact met de deelnemers.

Werken met het hart
Nieuwe deelnemers die onzeker en vaak angstig binnenstromen krijgen geen standaardpakket van werkzaamheden voorgeschoteld. Eigenlijk is alles er op gericht mensen die zich afgewezen en ondergewaardeerd voelen hun waardigheid terug te geven, inclusief de acceptatie van de eigenaardigheden die ieder met zich mee draagt.
Daar hoort soms een knuffel bij of het even vast houden van de handen van iemand die hyper binnenkomt, naast het deelnemers zelfstandig boodschappen laten doen, laten koken, taarten bakken, wijkonderhoud plegen en sociaal leren verkeren met anderen in een kleine bouwkeet.
Wat dat laatste betreft ziet het er naar uit dat ‘Land in Zicht’ uit haar jasje groeit.
Hoewel kleinschaligheid voorop staat, is het project toe aan een grotere locatie.
Wellicht dat de gemeente daarin mee kan denken. Een gemeente die sympathie heeft voor dit project, mede gezien het recente bezoek van burgemeester Bolsius, wethouders en ambtenaren.

Over Daan Vosskuhler

Daan Vosskühler was lid van de kerngroep BewonersWeb. Op www.foxandfriiends.nl is een verzameling van zijn recente blogs te lezen. Voor Bewoners033 gaat hij als correspondent aan de slag rond het thema wijken en wijkontwikkeling.